Članak

“Proslava Prvog maja”

4. Novembra 2015.00:00
Optuženi Adil Vojić je, svjedočeći u svoju korist, izjavio da je 1. maja 1994. ušao u kuću oštećene D-1 kako bi iz nje izvukao kolegu Ibrahima Hamzića Baju. Prema optužnici, oštećena D-1 je te noći silovana u svojoj kući na području Bihaća.

This post is also available in: English

Vojić, nekadašnji pripadnik 501. brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH), kazao je da je 1. maja 1994. godine sa četvoricom kolega iz brigade – Dževadom Hrnjicom, Jasminom Dedićem, Ibrahimom Hamzićem i Bekirom Mešićem – došao iz kasarne do kuće Bekira Mešića da “proslave Prvi maj”.
Kako je ispričao, nakon nekoliko pića, po povratku u kasarnu, Ibrahim Hamzić Baja im je napomenuo da ga sačekaju kod kuće koja se nalazila u komšiluku, jer je htio da se “javi, da pozdravi onu svoju”.
“Nas četvorica smo ostali na kapiji, dok je Baja dva-tri puta lupao na ulazna vrata oštećene D-1. Tražio je da mu ih otvori. Vikala je da neće i tražila da zovemo komšiju Boru. Bekir je tada otišao po njega, kada je u međuvremenu jedna osoba iskočila kroz prizemni prozor. Baja je tada poludio i uletio u kuću”, objasnio je Vojić i dodao da je u tom trenutku došao i komšija Boro, koji je takođe ušao u kuću u kojoj se čula galama.
Prema svjedočenju, optuženi Vojić i Mešić su tada ušli u kuću oštećene s namjerom da Baju izvuku napolje.
“Mi smo njega jedva iščupali odatle. On je poludio, hvatao se za bombe, jedva smo ga izvukli i vratili se nakon toga u kasarnu”, kazao je Vojić i dodao da su u kući ostali komšija Boro i oštećena D-1.
Svjedok je kazao da su potom sva petorica vojnika otišla do jedinice, gdje su prespavali. Ujutro ih je, kako je izjavio, uhapsila Vojna policija.
On je dodao da im je suđeno pred Vojnim sudom u Bihaću za silovanje oštećene D-1, ali da je on osuđen na dvije godine zatvora za nasilničko ponašanje.
Vojić i Mešić su optuženi da su, kao pripadnici 501. brigade Petog korpusa ABIH, u noći između 1. i 2. maja 1994. godine na području Bihaća silovali jednu ženu, te natjerali i drugu osobu da je seksualno zlostavlja.
U korist Odbrane prvooptuženog svjedočio je i Muhamed Halilović, koji je 1. maja 1994. godine iza zida svoje kuće gledao šta se dešavalo u dvorištu oštećene D-1.
On je potvrdio da je čuo galamu i vrisku, te da je vidio Vojića i Mešića kako iz kuće izvode Hamzića.
“Bajo je bio agresivan, otimao se. Vidio sam da su otišli niz ulicu”, objasnio je Halilović i kazao da je i on vidio jedno lice kako iskače kroz prozor oštećene D-1.
Na pitanje tužioca da li je prije toga viđao Hamzića da dolazi kod oštećene D-1, Halilović je odgovorio da ga je viđao dvadesetak puta, ali da nema saznanja da li je sa oštećenom nešto imao.
Nastavak suđenja zakazan je za 2. decembar.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English