Članak

Premlaćivanje zarobljenika u Jasenicama

4. Novembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, pročitana je izjava preminulog svjedoka Branka Udovčića, u kojoj je naveo da su policajci tukli zatvorenike u Jasenici.

This post is also available in: English

Tužiteljica Ozrenka Nešković je pročitala iskaze date 2005. godine u policijskoj stanici općine Oštra Luka i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), u kojim je Udovčić naveo da ga je zarobila 505. Bužimska brigada Armije (ABiH) i predala policiji u mjestu Jasenica (općina Krupa).
Kako je ispričao u istrazi, sa drugim zarobljenicima smješten je u jednu kuću u Jasenicama, gdje ih je policija često tukla.
“Bili smo smješteni svi u jednu prostoriju. Sjećam se da je bilo nas 72 iz raznih mjesta: Banje Luke, Sanskog Mosta, Gradiške”, stoji u izjavi.
U njegovom iskazu je navedeno kako je policija tjerala zatvorenike da pljačkaju druga srpska sela, kao i da im je bilo naređeno da iskopavaju leševe iz jedne grobnice.
“Znam da je bilo 17 crnih vreća”, rekao je Udovčić u istrazi.
Iskazi Udovčića pročitani su na suđenju Jadranku Šaranu, Samiru Šabiću i Zijadu Kadiću, optuženima za zatvaranje civilnog stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti te jednog ratnog zarobljenika, kao i za ubistvo i nečovječno postupanje.
Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.
Poslije dvije sedmice zarobljeništva u Jasenicama, kako se navodi u izjavama Udovčića, zajedno sa drugima je prebačen u Bosansku Krupu.
“U zatvoru smo bili tučeni i polivani ledenom vodom”, ispričao je Udovčić u istrazi.
Nakon osam dana, kako se navodi, prebačen je u Bihać, odakle je izašao iz zarobljeništva krajem 1995. godine.
Odbrana je primijetila različitosti u njegovim iskazima. Fahrija Karkin, branilac optuženog Šarana, kazao je da u prvoj izjavi svjedok nije navodio kojoj su policiji zatvorenici predani, dok je u drugoj precizirao da je riječ o civilnoj.
“Pitanje bi bilo šta je tačno”, rekao je Karkin.
Suđenje se nastavlja 18. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English