Članak

Radivoje Soldo osuđen na pet godina zatvora

3. Novembra 2015.00:00
Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Sud BiH osudio je Radivoja Soldu na pet godina zatvora zbog zločina počinjenog na području Konjica.

This post is also available in: English

Soldo je osuđen da je tokom juna i jula 1992. godine ženu bošnjačke nacionalnosti nezakonito zatvorio u bungalov na Boračkom jezeru, u sklopu kampa Vojske Republike Srpske (VRS), gdje ju je svakodnevno silovao i prisiljavao na prinudni rad.

Kako se navodi u presudi, oštećena je morala čistiti bungalove u kampu, prati vojničke uniforme i obuću, te je bila izložena maltretiranju i poniženju.

“Oštećenu su silovali i drugi nepoznati pripadnici VRS-a, kao i vojnici iz Srbije. Zbog prijetnji po život, bila je prisiljena da promijeni ime i vjeroispovijest, što je oštećenoj izazvalo trajne psihičke posljedice”, kazala je Mediha Pašić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Prije izricanja presude, Sudu se obratio i optuženi Soldo, koji je uputio izvinjenje oštećenoj.

“Žao mi je što se sve ovo desilo. Žao mi je i ja se zaista iskreno izvinjavam za sve što se desilo”, kazao je Soldo.

Sporazum kojim je optuženi priznao krivicu i koji je predviđao kaznu zatvora između četiri i po i šest godina zatvora potpisan je 19. oktobra.

Kao olakšavajuće okolnosti prilikom izricanja presude, Državni sud je prihvatio saradnju koju je optuženi ostvario s Tužilaštvom BiH, iskreno kajanje koje je uputio žrtvi, kao i to da je invalid i otac dvoje djece.

Otežavajuće okolnosti su, prema ocjeni Suda, bezobzirnost i kontinuiranost krivičnog djela, kao i trajno psihičko oboljenje oštećene.

U završnoj riječi koju je iznijelo na ovom ročištu, Tužilaštvo BiH je istaknulo da će oštećena potpisivanjem sporazuma o prizanju krivice dobiti moralnu satisfakciju za ono što joj je učinjeno.

“Za nas je najvažnije da je oštećena saglasna sa potpisivanjem sporazuma, da joj se optuženi Soldo javno izvinio, te da će svjedočiti u predmetima koji se tiču zločina počinjenih na području Konjica i Nevesinja”, kazala je tužiteljica Sanja Jukić.

Odbrana Solde je istakla kako se optuženi iskreno izvinio, te da je zbog bremena krivice potpisao sporazum s Tužilaštvom BiH.

“I po Bibliji i po Kur’anu ljudski je praštati. Ako se optuženi iskreno pokajao zbog samog zločina, ako će pomagati kao svjedok u drugim predmetima, onda sve ove činjenice Sudsko vijeće mora uzeti u obzir i odrediti visinu kazne mom branjeniku najviše od pet godina”, kazao je branilac Milenko Vojo Radović.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

Povezani članci

Dragana Erjavec


This post is also available in: English