Članak

Ubistvo sveštenika

27. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je kako je njen suprug ubijen u junu 1992. godine.

This post is also available in: English

Jefija Popović je kazala da nije bila očevidac ubistva supruga Nedeljka Popovića, koji je bio sveštenik, a da joj je Jovan Elez ispričao kako je do toga došlo.

On je rekao, kako je ispričala, da joj je suprug uhvaćen u automobilu sa još trojicom mladića i odveden u selo Godinjske Bare (općina Trnovo).

“Čuo se pucanj, jedan, drugi”, prenijela je svjedokinja riječi Jovana, koji joj je još kazao da mu je osoba koja je ubila njenog supruga naredila da ga zakopa, a što je i uradio.

Slavko Vasić je posvjedočio o ubistvu svojih roditelja Nenada i Mare, te bake.

Rekao je da u to vrijeme nije bio na području Trnova i da je saznao da su ubijeni u selu Dejčići (općina Trnovo) u junu 1992. godine. Njegova baka, koja je živjela u obližnjem selu Ledići, kako je saznao, ubijena je zajedno sa još četiri starice.

“Moja baka i još četiri starice bile su u šumi iza sela. I onda su ih u šumi našli i ubili”, kazao je svjedok.

Svjedok Agan Durmo prisjetio se ubistva Nenada i Mare Vasić u Dejčićima.

“Djeca pored kuće prolijeću i govore: ‘Ubili su Nenada!’”, prisjetio se svjedok i dodao kako su djeca rekla da su ubistvo počinili “HOS-ovci”.

Svjedok je izjavio da su ubijeni kod ambulante u selu, te da su poslije nekoliko dana došli “HOS-ovci” i tražili da ih zakopaju, a da su se on i još jedan muškarac javili da to urade.

Iako je u istrazi govorio da je riječ o pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), svjedok je na suđenju kazao da je riječ o vojnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedoci su iskaz dali na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Suđenje se nastavlja 3. novembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English