Članak

Materijalni dokazi na suđenju za zločine u Srebreniku

27. Oktobra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH uložilo je dio od oko 230 planiranih materijalnih dokaza na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika.

This post is also available in: English

Tužiteljica Zorica Đurđević uložila je dio koji se odnosi na opšti kontekst ranih dešavanja na području Srebrenika, kao i zaposlene u Domu zdravlja, policiji i Teritorijalnoj odbrani (TO).

Dokumentacija je vezana i za vojni pritvor u Rapatnici, odnosno objekat mjesne zajednice u kojem su se u mirnodopskom periodu održavale igranke.

Đurđević je navela da je u jednom od dokumenata iz jula 1992. konstatovano da je došlo do incidenta i da su u pritvor ulazili ljudi sa strane.

Prema optužnici, u ovom objektu su u ljeto 1992. godine mučeni i zlostavljani srpski civili. Za ove zločine su optuženi Ekrem Ibračević, kao nekadašnji načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba TO-a u Srebreniku, te Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović, bivši vojni policajci.

Tužilaštvo je kao dokaze uložilo i krivične prijave protiv osoba koje su samovoljno napustile policiju i odnijele zaduženo oružje u selu Tinja, kao i rješenja o prestanku radnog odnosa i napuštanju stanova za određeni broj lica.

Odbrane su na većinu dokumenata uložile prigovore, smatrajući da nisu relevatni, kao i da je sporna njihova autentičnost.

Ibračevićev branilac Sanjin Bandović prigovorio je što za veći broj izvještaja i zapisnika nisu na suđenju saslušani svjedoci koji bi potvrdili njihovu autentičnost.

Tužilaštvo će 3. novembra nastaviti da ulaže materijalne dokaze.

Marija Taušan


This post is also available in: English