Članak

Zatraženo pojašnjenje nalaza

23. Oktobra 2015.00:00
Sudsko vijeće na suđenju Peri Radišiću odlučilo je pozvati vještaka kako bi objasnio da li je Fadila Sivić sposobna za svjedočenje.

This post is also available in: English

Tužilac Milorad Barašin je rekao da je izvršeno vještačenje zdravstvenog stanja svjedokinje Fadile Sivić, te da predlaže da se njen iskaz pročita.
Radišićeva Odbrana se usprotivila tom prijedlogu kazavši da vještak nije precizno rekao da Sivić ne može prisustvovati suđenju.
“Iz ovog nalaza vještak nije eksplicitan da se svjedok ne može saslušati. Svjedok je relevantan za optuženje. Ja insistiram na saslušanju i unakrsnom ispitivanju”, izjavila je advokatica Vesna Tupajić-Škiljević.
Predsjedavajuća Sudskog vijeća Jasmina Kosović je kazala da će se vještak pozvati na naredno ročište, da pojasni nalaz i pogleda dodatnu medicinsku dokumentaciju.
Pero Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti.
Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest osoba, a veći broj ranjen.
Suđenje će se nastaviti 30. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English