Članak

Ubistvo Vasića u Dejčićima

20. Oktobra 2015.00:00
Dvojica svjedoka Državnog tužilaštva ispričala su na suđenju za zločine počinjene na području Trnova kako su čula da su za ubistva Nenada i Mare Vasić u selu Dejčići u junu 1992. godine krivi pripadnici Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

This post is also available in: English

Svjedok Huso Durmo je rekao da je u ljeto 1992. u Dejčiće stiglo oko 50 pripadnika HOS-a, te da je njihov komandant Hakala tražio od njega smještaj i hranu.
Durmo je dodao da su smješteni u školu i da su ostali dvije noći.
Prema iskazu svjedoka, pripadnici HOS-a su saznali da su Nenad i Mara Vasić stigli u Dejčiće i htjeli su ih ubiti jer su “osobe srpske nacionalnosti”. Tome se, kazao je Durmo, suprotstavio policajac Hamdija Krupalija, ali je vrlo brzo razoružan.
Svjedok je rekao da je prvo ubijen Nenad Vasić, nakon čega je vojnik HOS-a koji je to uradio Hakalu pitao: “Šta ćemo sa babom?”, na šta je komandant naredio da se ubije.
On je kazao da je čuo da vojnika koji je ubio Vasiće zovu nadimkom Kobra.
Durmo je svjedočio na suđenju Mirku Bunozi zvanom Hakala, Edhemu Godinjaku i Medarisu Šariću, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Bunoza je bio komandant jedinica HOS-a, Godinjak načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, a Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo.
Svjedok Derviš Murga također je govorio o ubistvu Vasića u selu Dejčići. Kazao je da nije bio svjedok ubistva, dodavši da je čuo da su to uradili pripadnici HOS-a.
On je rekao da su HOS-ovci dolazili u Dejčiće, te da se po autoritetu isticao Hakala, ali da ga nije vidio nakon strijeljanja Vasića.
Murga je kazao i da je čuo kako Hakala dan nakon ubistva Vasića traži dobrovoljce iz Dejčića radi napada na obližnje selo Ledići.
On je dodao kako je čuo da su pripadnici HOS-a počinili ubistva srpskih civila u selu Trebečaj. Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao kako nije čuo da neko Hakalu oslovljava sa komandante, te da izdaje naredbe.
Na ovom ročištu je odlučeno da će biti urađeno vještačenje zdravstvenog stanja Ferida Zagorca, nakon čega će biti odlučeno da li će on biti pozvan da svjedoči.
Suđenje se nastavlja 27. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English