Članak

Čuda u Rapatnici

20. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika pročitani su iskazi svjedoka Tužilaštva koji su ispričali kako su premlaćivani i mučeni u Rapatnici u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Lazar Stanišić je u istrazi 2013. izjavio kako je bio zatočen u Rapatnici, gdje mu je Mustafa Ćović “čuda činio”. On je kazao da je Ćović bio “tjelohranitelj” Ekrema Ibračevića, “oficira za bezbjednost”, a da je ranije vodio kafane i vozio kamion.

“Mene je taj Ćović uništio. Izvodio me u noći, u četiri-pet ujutro, prijetio da će me strijeljati, udarao me palicom po leđima, glavi. Jednom je slomio stolicu od moju glavu. Samo mu naslon ostao u rukama”, prisjetio se Stanišić, koji zbog bolesti nije mogao da svjedoči.

On je ispričao kako ga je Ćović jedne noći izveo u salu, gdje je bilo još nekoliko osoba, od kojih ga je jedna pekla lemilicom po leđima.

“Sutradan ujutro ušao je Ibračević i pitao me: Što si se skupio?… Već su se kraste uhvatile na ranama. Pozvao je doktora. I dokor i sestra su počeli da plaču kad su vidjeli”, rekao je Stanišić.

Svjedok je naveo i da je jednom ispred objekta naišao Mustafin brat Sejdalija, koji ga je “zakačio” i kazao mu da zahvali “bogu što ga on ne čuva”.

Stanišić je rekao da je u Rapatnici bio 37 dana i da je jednom kazao Ibračeviću da ga prebace odatle ili da ga ubiju, jer će u suprotnom sam sebe ubiti. Nakon toga, kako je dodao, prebačen je u Tuzlu.

Odbrane su navele da bi pitale svjedoka da li je, dok je boravio u Rapatnici, znao kako se zove Ibračević. Takođe su istakle da bi ga pitale ko je sačinio papir koji je htio da čita na početku ispitivanja pred Višim sudom u Beogradu.

Za zlostavljanje i mučenje srpskih civila u Rapatnici 1992. godine sudi se Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, te Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, pripadnicima Vojne policije.

Na suđenju je pročitan i iskaz Stokana Markovića, koji takođe zbog bolesti nije mogao svjedočiti u sudnici. On je naveo da je bio sedam dana zatočen u prostorijama Fudbalskog kluba Rapatnica.

“Ključar koji je otvarao vrata bio je neki autoprevoznik iz Rapatnice. Gubio sam svijest od batina. Jednom su ušla dvojica-trojica, udarali su me pesnicama po licu. Jedan dio lica oko usana ni danas ne osjetim”, ispričao je Marković.

On je kazao da ga je jednom udarao muškarac koji je nosio crne rukavice sa nitnama. Kada je prebačen u Tuzlu, kako je naveo, saznao je da je to bio brat ključara.

Marković je rekao da misli da je najviše premlaćivan jer je bio u Srpskoj demokratskoj stranci (SDS) i zamjenik predsjednika Srpske opštine Srebrenik.

Odbrane bi ovog svjedoka pitale da li je tačno da je zagovarao cijepanje opštine Srebrenik, da li može opisati ključara i da li ih je čuvala civilna policija, a ne vojska.

Tužiteljka Zorica Đurđević pročitala je i iskaze preminulog svjedoka Paje Rikića, kao i bolesnih Gavre Đukića i Miće Jovanovića, koji su takođe bili zatočeni u Rapatnici. Ovi svjedoci nisu lično zlostavljani, ali imaju saznanja o udaranju drugih.

Suđenje se nastavlja 27. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English