Članak

Zarobljavanje i odvođenje u Lokanj

19. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH je ispričala da je nakon zarobljavanja u julu 1992. godine sprovedena u selo Lokanj (općina Zvornik) zajedno sa drugim ženama, djecom i muškarcima.

This post is also available in: English

Svjedokinja, kojoj je dodijeljen pseudonim S-10, kazala je da je sa porodicom i drugim osobama iz Teočaka, krenula šumskim putem na teritoriju pod kontrolom Armije BiH (BiH).

Dio puta, kako je S-10 rekla, obezbjeđivali su ih naoružani muškarci koji su se potom vratili u Teočak. Dodala je kako je njen suprug ponio oružje, koje je u koloni predao drugoj osobi jer je morao nositi dijete.

Kako je ona ispričala, ubrzo je čula pucanj i vidjela jednu osobu srpske nacionalnosti da leži, a da je mrtav zaključila je kada joj je neko iz kolone kazao da ne gleda. Nakon toga, kako je S-10 navela, srpski vojnici su ih zarobili.

“Počeli su nas odmah vrijeđati i galamiti. Spominjali su nekog Peru. Ubili su nam Peru, sada ćemo 40 zaklati za Peru”, prisjetila se svjedokinja.

Ona je ispričala da su vojnici zarobljenim muškarcima naredili da jedni druge šamaraju, nakon čega su ih svezali. Svjedokinja je rekla da je sa još dvije žene i njihovom djecom, te desetak muškaraca koji nisu bili iz Teočaka sprovedena u Lokanj.

“Muškarce su preveli preko ceste na jednu njivu”, kazala je S-10, te dodala da je sa ženama i djecom ostala kod jednog objekta u selu.

Nakon ispitivanja, kako se prisjetila svjedokinja, došao je autobus u koji su, pored žena i djece, ušla i trojica muškaraca, među kojima je bio i njen suprug, te su odvezeni za Zvornik. Na području Zvornika, kako je rekla, ostala je do oktobra 1992. godine.

Za zločine počinjene u Lokanju se sudi Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Oni su optuženi za učešće u napadu na kolonu koja je 14. jula 1992. godine krenula iz Teočaka, te sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je njih 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Kao svjedok Tužilaštva BiH, iskaz je dao Senad Munbašić, koji je rekao da je bio u koloni od oko 120 osoba koje su iz Teočaka krenule prema teritoriji pod kontrolom ABiH.

“Pričalo se kako treba ići na slobodnu teritoriju da bi se došlo do oružja, lijekova i hrane”, kazao je svjedok.

Nakon što je zapucano na kolonu, kako je rekao, nastala je bježanija, a u konačnici je uspio doći na teritoriju ABiH. U Teočak se svjedok vratio nakon 15-ak dana, te se priključio ABiH, dodavši kako nije zadužio oružje.

Nije se složio sa Odbranom da je sa više ljudi donio oružje u Teočak.

Suđenje se nastavlja 26. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English