Članak

Teško bolesni svjedoci

13. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika, vještak Tužilaštva BiH je izjavio da četiri svjedoka ne mogu doći u sudnicu zbog bolesti.

This post is also available in: English

Neuropsihijatar Žarko Savić je na osnovu medicinske dokumentacije zaključio da četiri svjedoka Državnog tužilaštva imaju teška oboljenja i da bi putovanje i svjedočenje moglo uticati na pogoršanje njihovog zdravstvenog stanja.
Za svjedoke Gavru Đukića i Miću Jovanovića vještak je sugerisao da bi mogli biti saslušani u mjestu gdje žive, dok je za Lazara Stanišića i Stokana Markovića isključio i tu opciju.
Kod svjedoka su konstatovana različita oboljenja, uključujući karcinom, šećernu bolest, epilepsiju, Parkinsonovu bolest, kao i da su imali teške povrede glave, operacije, te hemoterapije.
Odbrana Faruka Smajlovića prigovorila je nalazu vještaka, jer ga smatra nepotpunim.
“Bez pregleda osoba, nijedan vještak ne može zaključiti da je neko sposoban trenutno da svjedoči”, kazao je branilac Emir Suljagić.
Odbrane optuženih Ekrema Ibračevića i Sejdalije Ćovića ostavile su Sudskom vijeću ocjenu nalaza.
Tužilac Zorica Đurđević predložila je da iskazi ovih svjedoka budu pročitani, a Vijeće će naknadno donijeti odluku. Osim ova četiri iskaza, Tužilaštvo planira pročitati i iskaze dva preminula svjedoka.
Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, a Smajloviću i Ćoviću, bivšim vojnim policajcima, na teret se stavlja zlostavljanje i mučenje srpskih civila u Rapatnici 1992. godine.
Nastavak suđenja je 20. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English