Članak

Počelo suđenje za zločin u Štrpcima

12. Oktobra 2015.00:00
Čitanjem optužnice i uvodnom riječi Tužilaštva pred Sudom BiH je počelo suđenje desetorici optuženih za otmicu putnika iz voza na stanici Štrpci, koji su kasnije ubijeni na području Višegrada.

This post is also available in: English

Tužilaštvo BiH je optužilo Luku Dragičevića, Bobana i Petka Inđića, Obrada i Novaka Polugu, Dragana Šekarića, Olivera Krsmanovića, Radojicu Ristića, Vuka Ratkovića, te Miću Jovičića zbog otmice 20 putnika iz voza Beograd – Bar 27. februara 1993. godine u mjestu Štrpci (opština Rudo).

Prema optužnici, Dragičević Luka je bio komandant Druge Podrinjske lake pješadijske brigade Višegrad, a Boban Inđić komandir Interventne čete ove brigade, dok su ostali optuženi bili pripadnici Interventne čete ili Prve čete Prvog bataljona Druge Podrinjske lake pješadijske brigade.

Kako je navedeno, po prijemu naređenja komande Taktičke grupe Višegrad, Luka Dragičević je, svjestan posljedica, povjerio zadatak Bobanu Inđiću, koji je zajedno sa Milanom Lukićem okupio vojnu oružanu grupu od 25 vojnika, među kojima su bili i optuženi.

Ova grupa se pod vodstvom Inđića i Lukića 27. februara 1993. vojnim kamionom “TAM 150” uputila na željezničku stanicu u mjestu Štrpci, gdje su zaustavili voz Jugoslavenske željeznice broj 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd – Bar. Iz voza su Boban Inđić i Milan Lukić, te još neki pripadnici grupe izveli 20 putnika – 18 bošnjačke nacionalnosti, jednu osobu hrvatske nacionalnosti, te jedno nepoznato lice.

Optuženi su potom putnike sproveli u školu “Želimir Đurić Željo” u mjestu Prelovo kod Višegrada, gdje su mučeni, zlostavljani i opljačkani, te su nakon toga, sa vidnim povredama, prevezeni do mjesta Mušići, ispred zapaljene kuće u vlasništvu Rasima Polje. Tu su Milan Lukić i Boban Inđić pojedinačnim pucnjima ubili 18 osoba, dok su dvije osobe ubijene u pokušaju bijega.

Zbog zločina počinjenih u Višegradu, Haški sud je Lukiću izrekao doživotni zatvor.

Dan kasnije, kako se navodi u optužnici, tijela su uklonjena i bačena u Drinu, od kada su pronađeni samo dijelovi tijela četvero ubijenih.

Tužilac Džermin Pašić je kazao da namjerava saslušati oko 50 svjedoka, te pet vještaka, kao i da će uložiti 43 materijalna dokaza, čime će “uvjeriti Vijeće da su optuženi počinili djela iz optužnice”.

Odbrane optuženih su navele da će svoje uvodne riječi iznijeti kada Tužilaštvo BiH okonča svoj dokazni postupak.

Prvi svjedok Tužilaštva BiH bit će saslušan 23. oktobra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English