Članak

Ponavljanje zločina nad logorašima

8. Oktobra 2015.00:00
Logoraši koji su podnijeli tužbe za naknadu nematerijalne štete za patnje koje su preživjeli u logorima, navode da su 20 godina kasnije ponovo kažnjeni, jer moraju platiti sudske troškove s obzirom da su sudovi utvrdili da je došlo do zastare.

This post is also available in: English

Na konferenciji za novinare održanoj povodom naknade štete bivšim logorašima, pozvano je na oslobađanje žrtava torture sudskih troškova, kako bi im se omogućio pristup pravnoj zaštiti.
Bivši logoraš Hasan Čeliković je kazao da mu je doneseno rješenje o zapljeni imovine u novembru, jer nije u mogućnosti platiti sudske troškove.
“Bio sam logoraš u Batkoviću, a sad logoraš sam u vlastitoj kući. Nije im dosta bilo torture 17 mjeseci, sad me ponovo terorišu u mojoj kući. Izgubio sam svaki koncept dostojanstvenog čovjeka”, rekao je Čeliković.
Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša u BiH, kazao je da sudovi u Republici Srpskoj donose rješenja da bivši logoraši plaćaju troškove suda i pravobranioca, koji se kreću od 2.000 do 10.000 maraka.
“Naši članovi su došli u situaciju da više ne znaju kuda će, razmišljaju o samoubistvu, dolaze u sukobe s porodicom i pitaju se zašto su ostali živi”, istaknuo je Mešković.
Naveo je primjere bivših logoraša Sulje Topčića, kojem se odbija pola plate od 380 maraka, te nekadašnjeg zatočenika iz Kozarca, koji je na privremenom radu u inostranstvu a koji je platio 8.000 do 9.000 maraka sudskih troškova.
Mešković je napomenuo da je podneseno 30.000 tužbi logoraša pred sudovima u BiH.
“Da svi plate u prosjeku samo po 3.000 maraka troškova, to je 90 miliona maraka, koje RS nastoji na ovaj sramotan način da naplati od onih koji su uspjeli preživjeti logore”, rekao je Mešković.
Sabrija Delić ispričao je da je u logorima Luke i Batković proveo sedam mjeseci.
“Tužio sam RS i dobio 33.800 KM, kako prvostepenu i drugostepenu, tako i reviziju, sve sam prošao. Poslao sam na naplatu, međutim dobio sam odgovor u kojem piše da RS ‘ne može udovoljiti Vašem zahtjevu’ zato što je RS podnijela zahtjev za reviziju, tako da je u sudskom sporu”, objasnio je Delić.
Nedžla Šehić, advokatica koja zastupa logoraše za naknadu nematerijalne štete, istakla je da s obzirom da krivično djelo ratnog zločina ne zastarijeva, ne zastarijevaju ni naknadne štete.
Naglasila je da se radi o političkim razlozima, te da se donose odluke u zastari u RS-u, ali i u Federaciji BiH nakon jedne presude Ustavnog suda BiH.
“Iako je u toj presudi navedeno da će sud u svakom konkretnom slučaju odlučivati, sada sudovi mahom i u Federaciji zauzimaju stav da se radi o zastarjelim potraživanjima”, pojasnila je Šehić.
Ona je istaknula da bi bilo nužno što hitnije izmijeniti zakon da bi se svi podnosioci tužbenih zahtjeva za reparaciju žrtava torture oslobodili svih sudskih troškova.
“Sve dok se to ne desi, njima pristup sudu nije omogućen, kao ni pravo na bilo kakvu pravnu zaštitu”, kazala je Šehić.
Iz Saveza logoraša su istakli da su se obratili svim institucijama u BiH, uključujući i međunarodne, te da su neke predmete uputili i Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Albina Sorguč


This post is also available in: English