Članak

Poziv za pomoć zarobljenicima s opekotinama

6. Oktobra 2015.00:00
Svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika kako su u zatvoru u Rapatnici pružali pomoć zarobljenicima koji su imali opekotine po tijelu.

This post is also available in: English

Oni su naveli da su, po pozivu optuženog Ekrema Ibračevića, otišli da previjaju zarobljenike krajem jula i početkom avgusta 1992. godine.

“Ekrem Ibračević mi je javio da se desila neka provala, da su neki silom ušli i mučili zarobljenike. Tražio je da se uradi u diskreciji”, prisjetio se svjedok Mahmoud Hai Eisa, koji je bio ljekar u Domu zdravlja u Srebreniku.

On je dodao da je s Ibračevićem otišao u Rapatnicu i da su zarobljenici bili smješteni u donjem dijelu objekta.

“Zaudaralo je na vlagu i prljavštinu. Bili su prestrašeni, umorni, u jadnom stanju”, kazao je Hai Eisa.

Svjedok je rekao da se, iako je u internoj knjizi zapisao da se radilo o tri lica, sjeća dvojice muškaraca, posebno starijeg.

“Imao je opekotine duguljaste na leđima, širine dva i dužine deset do 15 centimetara. Takođe i na nadlaktici. Jedna rana je počela da žuti, kao početak infekcije”, naveo je svjedok i dodao da je drugi zarobljenik bio maloljetnik, te da je imao slične povrede, samo u manjem obimu.

On je kazao kako mu je bilo rečeno da su opekotine uzrokovane lemilicom. Nakon što ih je 31. jula pregledao i previo, kako je naveo, u knjigu je upisao da naredno previjanje bude obavljeno 2. avgusta.

“Otvaranje rana u tim uslovima nosilo je rizik od inficiranja, pa se išlo na svaki drugi dan”, pojasnio je Hai Eisa.

Za zlostavljanje i mučenje srpskih civila u Rapatnici 1992. godine, sudi se Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, te Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, pripadnicima vojne policije.

Mahmoud Hai Eisa i svjedokinja Fakiza Hai Eisa potvrdili su da je Ibračević tražio da zarobljenicima rane budu sanirane što prije kako bi išli u razmjenu.

“Nisu bili u higijenskim uslovima… Kad sam došla drugi put, rekla sam da neću da ih previjam dolje”, kazala je Fakiza Hai Eisa, koja je kao medicinska sestra nekoliko puta previjala dvojicu zarobljenika u Rapatnici.

Svjedoci su objasnili da je zabilješka “strogo diskretno” u svesci značila da informacije treba čuvati u tajnosti kako se ne bi proširila priča o zarobljenicima po gradu. Rekli su da je zarobljenicima pružena adekvatna medicinska pomoć i da su im rane sanirane.

Suđenje će biti nastavljeno 13. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English