Članak

Bez saznanja o događajima u Kukavicama

6. Oktobra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Rogatice, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da nije imao saznanja o događajima u selu Kukavice (općina Rogatica).

This post is also available in: English

Svjedok Emir Branković je rekao da je bio vojno angažovan na lokalitetu sela Brčigovo (općina Rogatica) u okviru Šestog bataljona 31. drinske brigade.

Prema njegovom iskazu, Kukavička i Rogatička četa su zajedno bile u okviru vojne operacije “Krug”, sa zadatkom da obezbijede liniju. On je dodao da su u manevarskom vodu Kukavičke čete bili Muhamed i Tarik Šišić.

“Do kraja vojne operacije nismo imali nikakav više zadatak. Samo da osmatramo šta prolazi iz pravca Rogatice prema Goraždu… Svaki put kada bi kolona prelazila prema Goraždu, prvo što je išlo je praga i pucnjava. Nismo mogli direktno vidjeti, ali smo cijenili da je to bilo”, izjavio je svjedok.

Na pitanje da li je imao saznanja o događajima u selu Kukavice, svjedok je odgovorio da nije.

“U januaru 1993. godine sam čuo za neka dešavanja iz srpskih medija, tada sam bio na Trovrhu. Čuo sam da je u Rogatici zaustavljen srpski konvoj i ti što su ih zaustavili rekli su da ih neće pustiti”, prisjetio se on.

Ovaj svjedok je dao iskaz na suđenju Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši, koji su optuženi za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice (općina Rogatica), u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.

Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete ABiH, dok su ostali bili pripadnici ove jedinice.

Odgovarajući na pitanja Odbrana, svjedok je rekao da selo Kukavice nije bila zona odgovornosti ABiH, već pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

“Pripadnika ABiH nije bilo na tom lokalitetu”, dodao je Branković.

Optuženi Šuša je ponovno došao u alkoholiziranom stanju, te je odstranjen sa suđenja.

Suđenje će se nastaviti 20. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English