Članak

Više od 30 svjedoka

5. Oktobra 2015.00:00
Na statusnoj konferenciji pred početak suđenja za zločin počinjen u Čapljini, Tužilaštvo BiH je najavilo saslušanje 32 svjedoka.

This post is also available in: English

“U ovom postupku Tužilaštvo planira saslušati 32 svjedoka, jednog vještaka, te uložiti 165 materijalnih dokaza. Nijedan od ovih svjedoka nema mjere zaštite niti su ih tražili”, kazala je Vedrana Mijović, tužiteljica Tužilaštva BiH.

Ona je naglasila je da ovi svjedoci nisu imali mjere zaštite niti u Haagu niti u postupcima pred sudovima u BiH.

Za zločine nad civilima počinjene u Čapljini optuženi su Nikola Zovko, Petar Krndelj, Krešo Rajič i Ivica Čutura. Prema optužnici, Zovko je bio komandir Policijske stanice Čapljina, Krndelj pomoćnik komandira, Rajič komandir voda Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Čapljini, a Čutura policajac.

Na teret im je stavljeno da su u periodu od 19. do 28. jula 1993. godine počinili ubistva, te nečovječno postupali, mučili i nanosili povrede civilima bošnjačke nacionalnosti.

Irena Pehar, braniteljica optuženog Zovke, kazala je da će se o prijedlogu za saslušanje svjedoka, vještaka, te materijalnim dokazima izjasniti nakon završetka iznošenja dokaza Optužbe.

Pehar je tražila da svjedoci koji su posebno interesantni Odbrani budu unakrsno saslušani na posebnom terminu.

Minko Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, rekla je da zbog ekonomičnosti i troškova postupka neki svjedoci neće moći biti pozivani dva puta.

Suzana Tomanović, braniteljica Krndelja, kazala je da će joj biti potrebno pet sati za unakrsno ispitivanje vještaka.

“Odbrana Kreše Rajiča će se koristiti dokazima Tužilaštva, ali ostavljamo mogućnost da predložimo svoje dokaze nakon provođenja dokaza Optužbe”, rekao je Vahid Čamdžić, branilac Rajiča.

Branko Karadeglić, branilac Čuture, naveo je da će imati deset svjedoka, te da će dva ili tri svjedoka moći biti saslušana na jednom ročištu.

Početak suđenja bit će naknadno zakazan, a predsjedavajuća Kreho je to najavila za novembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English