Članak

Duka u zatočeničkim objektima

5. Oktobra 2015.00:00
Svjedok, koji je u međuvremenu preminuo, u iskazima koje je dao ranije je naveo da je među osobama koje su ga udarale u zatočeničkim objektima u Bileći bio Miroslav Duka.

This post is also available in: English

Svjedok Sabir Bajramović je u iskazima koje je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u julu 2008. i Tužilaštvu BiH u junu 2009. ispričao da je udaran i mučen strujom u objektima u Bileći, navodeći da su i drugi zatvorenici udarani i mučeni.

Bajramović je kazao da je uhapšen 11. jula 1992. godine, te odveden u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, gdje ga prvu noć niko nije tukao, ali jeste dan kasnije.

On je opisao da je uveden u prostoriju u kojoj je bilo desetak policajaca, a među njima i Željko Ilić, te ga je udarao Miroslav Duka, nakon čega je izgubio svijest.

Iz zgrade SJB-a, Bajramović je prebačen u Đački dom u Bileću, gdje je također udaran. Prema svjedokovu iskazu, zatvorenike u Domu su udarali isti ljudi kao i u zgradi policije.

“Bez Dukine naredbe niko od rezervista i redovnih policajaca nije smio ništa da uradi”, naveo je svjedok.

Prema iskazu, “napad na Đački dom”, kada su bacane dimne bombe i pucano je, organizovao je Miroslav Duka.

“Napad na Đački dom organizovao je Duka Miroslav jer sam ga ja prepoznao. Vidio sam lično kako iz pištolja puca u pravcu prozora na kojem smo stajali ja i Edin Bajramović”, kazao je svjedok u iskazu koji je dao SIPA-i.

Svjedok Bajramović je istaknuo da je mučen i strujom, te da mu je Neđo Kuljić stavljao žice na uši.“Jedno vrijeme čovjek bude kao šlagiran”, opisao je on.

Za zločine počinjene u Bileći se sudi Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću. Vujović i Duka optuženi su da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu SJB-a i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici zlostavljani, mučeni i ubijani, a Ilić za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Za zločine počinjene u Bileći bio je optužen i Neđeljko Kuljić, koji je preminuo.

Bajramović je u izjavama naveo da je Ferhat Avdić zvani Beli podlegao od povreda nakon premlaćivanja. Svjedokov brat i još jedan zatvorenik, kako stoji u iskazu, unijeli su Avdića u prostoriju, gdje je preminuo. Svjedok je pitao brata koga je vidio prije nego što su unijeli Belia, a on mu je odgovorio Duku i Jeftovića.

Na nastavku suđenja 19. oktobra, Odbrana će navesti koja bi pitanja postavila ovom svjedoku da je živ.

Albina Sorguč


This post is also available in: English