Članak

Zatvorena s dvoje maloljetne djece

30. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Bosanske Krupe, prva svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je da je 1995. godine među zatvorenicima u jednoj od kuća u mjestu Jasenice bilo i njeno dvoje maloljetne djece.

This post is also available in: English

Svjedokinja Slavica Štrbac je izjavila da je zajedno s dvoje maloljetne djece – sinom od 14 godina i petogodišnjom kćerkom – dovedena u jednu kuću u Jasenici, gdje je zatekla svoje roditelje. Pojasnila je da je u toj kući bilo ispitivanje, te da su oni predati Samiru Šabiću.

Naglasila je da joj je on oduzeo ličnu kartu i vozačku dozvolu, te dodala da su nakon toga odvedeni u kuću Brane Veinovića.

“Na sećiji su mi spavala djeca, narod po podu”, kazala je svjedokinja, istaknuvši da je po imenu znala Šabića te čovjeka po nadimku Hapica.

Štrbac je, odgovarajući na pitanje kako su se stražari odnosili prema njima, rekla da su zatvorenike tjerali da rade.

“Tjerali su žene da tovare drva na traktor. Uvijek je Hapica išao s njima s puškom i vječito je galamio”, izjavila je svjedokinja, dodavši da je Hapica tukao dvojicu zatvorenika.

Istaknula je da joj je zatvorenica Milka Ćurguz kazala da ju je Hapica iz vatrenog oružja ranio u nogu.

Pojašnjavajući šta je radila, svjedokinja Štrbac je rekla da joj je Samir Šabić kazao da pomogne majci, koja je kuhala za vojnike. Kako je pojasnila, njena majka je imala propusnicu da jednom dnevno ode nahraniti svoju stoku.

Svjedokinja je ispričala da je, zajedno s djecom i ostalim zatvorenicima, iz Jasenice odvedena u mjesto Podvran, gdje je bila do 20. maja 1996. godine.

Uz Samira Šabića, Tužilaštvo BiH tereti Jadranka Šarana i Zijada Kadića za zatvaranje civilnog stanovništva srpske i hrvatske nacionalnosti te jednog ratnog zarobljenika, kao i za ubistvo i nečovječno postupanje. Prema optužnici, Šaran je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bosanskoj Krupi, Šabić komandir policijskog odjeljenja u Jasenici, a Kadić policajac.

Kako se navodi u optužnici, Šaran je naredio zatvaranja civila u sabirni centar Jasenica, a čuvali su ih stražari nad kojima je efektivnu kontrolu imao Šabić. Zatočeni civili su, prema Tužilaštvu, držani u nehumanim uslovima i vođeni na prinudne radove, a među njima je bilo i dvoje maloljetne djece.

Zijad Kadić je optužen i za ranjavanje Milke Ćurguz na prinudnom radu.

Sa Šaranom, Šabićem i Kadićem bio je optužen i Fahrudin Hadžiosmanagić Tadžić, a postupak protiv njega je razdvojen.

Prije početka svjedočenja Slavice Štrbac, Fahrija Karkin, branilac optuženog Šarana obavijestio je Sud da je Tadžić preminuo.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English