Članak

Zatraženo ukidanje četrnaestogodišnje kazne

30. Septembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH i Dragan Šekarić zatražili su da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine presudu kojom je Šekarić osuđen na 14 godina zatvora za ubistvo i silovanje počinjeno u ljeto 1992. na području Višegrada.

This post is also available in: English

Optužba je zatražila da se ukine oslobađajući dio presude i da se održi novo suđenje pred Apelacionim vijećem te optuženom izrekne kazna dugotrajnog zatvora.

Šekarić je zatažio da se presuda ukine, ponovo održi suđenje i da bude oslobođen krivice.

Redžib Begić, predsjedavajući Apelacionog vijeća, kazao je da je žalba braniteljice Mirsade Beganović-Žutić odbačena kao neblagovremena.

Tužilac Seid Marušić je rekao da je prvostepeno vijeće pogrešno i nepotpuno utvrdilo činjenično stanje za oslobađajući dio presude.

“Tužilaštvo smatra da je prvostepeno vijeće pogrešno i uopće nije cijenilo dokaze”, kazao je Marušić o oslobađajućem dijelu presude.

Prvostepenom presudom Šekarić je u februaru ove godine oslobođen krivice po tri tačke optužnice – za učešće u napadu na Kokino Selo (općina Goražde), pljačku i odvođenje Džemaila Zukića i njegovog sina, koji nikada više nisu nađeni, te maltretiranje jedne osobe u logoru Uzamnica.

On je osuđen za ubistvo i silovanje počinjeno u junu 1992. u naselju Kosovo Polje.

Dragan Šekarić je u žalbi naveo da je prvostepena presuda zasnovana na svjedočenju S-1, čije su izjave kontradiktorne.

Kako je naveo, iskazi ovog i još nekoliko svjedoka Tužilaštva su lažni. Tvrdi da silovanje i ubistvo za koje je osuđen nije počinio niti im je na bilo koji način doprinio.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku donijeti naknadno.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English