Članak

Podignuta optužnica protiv Nezirovića

30. Septembra 2015.00:00
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Almaza Nezirovića zbog ratnog zločina počinjenog na području Dervente i Bosanskog Broda.

This post is also available in: English

Nezirović je optužen da je od kraja aprila do jula 1992. godine u logorima Rabić i Silos polje (općina Derventa) i logoru u naselju Tulek (općina Bosanski Brod) učestvovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema zatvorenim srpskim civilima.
“U optužnici se navodi da je Nezirović u više navrata u svojstvu stražara vršio zlostavljanja i premlaćivanja zatočenika, te mučenja na izrazito ponižavajući način nad zatočenicima u navedenim logorima”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.
Tužilaštvo smatra da je Nezirović zatočenike tukao palicama, alatkama i raznim predmetima, mučio ih tjerajući ih da stavljaju na sto tri prsta koja koriste za molitvu te im nakon toga raznim predmetima lomio prste i kosti šake, a u jednom navratu je teško zlostavljao zatočenog doktora koji je pružio pomoć zlostavljanim žrtvama.
U saopćenju se navodi da je zatočenicima uskraćivao i hranu, a “kada bi je donosio, hranu je prosipao u kanal hangara namijenjen za vršenje nužde, pritom se izrugujući zatočenicima”.
“Optuženi je zlostavljanja vršio nekada sam, nekada s drugim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a žrtve su bili zatočenici srpske nacionalnosti iz okoline Dervente, koji su nezakonito zatvarani u navedenim logorima i kojima su od nanesenih povreda ostale trajne posljedice po fizičko i psihičko zdravlje”, saopćeno je.
Ove zločine Nezirović je, kako smatra Tužilaštvo BiH, počinio kao pripadnik Vojne policije 103. derventske brigade HVO-a.
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
Nezirović je od 1997. živio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a prije pet godina je tamo protiv njega podignuta optužnica zbog davanja lažnih podataka prilikom podnošenja zahtjeva za državljanstvo.
Zahtjev za izručenje Bosna i Hercegovina je podnijela u julu 2012. godine, a postupak je duže trajao jer je Nezirović podnosio žalbe u vezi sa izručenjem. U tom periodu istragu protiv Nezirovića vodilo je Okružno tužilaštvo u Doboju.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English