Članak

Udaran u zgradi policije

29. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, pročitan je iskaz preminulog svjedoka koji je ispričao kako je udaran u zgradi Centra javne bezbjednosti dok nije izgubio svijest.

This post is also available in: English

“Mene su tukli sve dok nisam ostao bez svijesti”, naveo je Ejub Ćamo u izjavi koju je dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u maju 2013. godine.

Ćamo je istaknuo da su on i njegov brat Munib udarani po svim dijelovima tijela nakon što su dovedeni u zgradu policije početkom juna 1992. godine.

Svjedok je dodao da je prebačen u kasarnu u Bileći, gdje ga niko nije udarao. Prema njegovim riječima, zatvorenike u kasarni obezbjeđivali su policajci.

On je rekao da ga niko nije maltretirao ni u starom zatvoru, gdje je bio zatvoren tri i po mjeseca, ali da su pojedini zatvorenici izvođeni i udarani, te da je čuo jauke.

Ćamo je kazao da je u stari zatvor ubačen “bojni otrov”, od kojeg su mnogi zatvorenici dobili kožne bolesti, te da je ranjeno 12 zatvorenika kada je pucano kroz prozore.

Za zločine počinjene u Bileći se sudi Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću.

Vujović i Duka optuženi su da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici zlostavljani, mučeni i ubijani, a Ilić za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.

Na ovom suđenju pročitan je iskaz još jednog preminulog svjedoka, ali je javnost bila isključena.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. oktobar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English