Članak

Svjedočenje o ubistvu familije

29. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Trnovu, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su u ljeto 1992. godine ubijeni članove njegove familije dok su pokušavali preći u Kalinovik, koji je bio pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Svjedok kojem je dodijeljen pseudonim NJ kazao je da je sa ujacima, njihovim suprugama i djecom te nekoliko drugih osoba iz sela Ledići krenuo prema Kalinoviku nakon što su saznali da će “doći HOS-ovci i sve pobiti”. Pojasnio je da su dvije žene iz sela Trebečaj došle u Lediće i to im saopćile.
Dok su išli šumom na planini Treskavica, kako je ispričao, čuli su da neko ide, te su muškarci iz grupe krenuli da provjere o čemu se radi.
“Muškarci su otišli da vide. Počela je pucnjava. Mi smo počeli da bježimo”, prisjetio se svjedok, koji je u to vrijeme imao 11 godina.
Ubrzo su ih, kako je dodao, primijetili vojnici, koji su ispalili hitac upozorenja, nakon čega su se predali. Svjedok je rekao da su bila trojica vojnika, ali da nikoga nije prepoznao.
“Čuo sam da moj ujak govori: ‘Mehemede, šta se ovo dešava, šta će biti s nama?’”, kazao je svjedok, te dodao kako im je naređeno da traže žene koje su bile s njima u grupi.
Nakon što su krenuli u potragu, kako je rekao, vidio je da Mehemed puca u njegovog ujaka, a ubrzo je iz jednog grmlja neka od žena pucala i ranila drugog vojnika. Svjedok je ispričao kako su stigli i drugi vojnici, nakon čega su počeli pucati prema njemu i članovima familije.
“Pogodio me metak, pao sam na zemlju, ali sam čuo pucnjavu po njima”, kazao je svjedok i dodao kako je čuo jednog vojnika da govori: “Nije trebalo djecu pobiti, nisu djeca kriva ni za šta.”
Nakon što je to čuo, kako je rekao, javio se tom vojniku, koji je odlučio da mu pomogne. Svjedok je kazao da je u konačnici prevezen na Igman, gdje mu je doktor Mustafa Pintol pružio pomoć.
“Doktor je rekao da će da me uzme pod svoju zaštitu”, izjavio je svjedok i dodao da ga je odveo u svoje selo Lukavac, gdje je ostao oko pet mjeseci, nakon čega je razmijenjen, odnosno predat svojim roditeljima.
Svjedok je iskaz dao na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.
Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).
Savo Simanić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je bio u grupi ljudi koja je napustila Lediće u ljeto 1992. godine i otišla u Vojkoviće kod Sarajeva. Kazao je da su ubijene starije žene koje su ostale u selu.
Suđenje se nastavlja 6. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English