Članak

Previjanje zatvorenika

29. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Srebrenika, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je u avgustu 1992. kao medicinska sestra previla dva zatvorenika u Rapatnici.

This post is also available in: English

Zlatka Kavgić je kazala da su je u Rapatnici uveli u prostoriju u kojoj su bile dvije osobe sa povredama koje su joj se činile kao opekotine.

“Jedan je imao na gornjem dijelu tijela opekotine. Nisam sigurna jer tad sam bila počela raditi i nisam dobro poznavala rane. Drugi je imao slične povrede, samo manje”, rekla je Kavgić i dodala da je ostala 20 minuta do pola sata.

Ona je potvrdila da su nekoliko dana prije nje pomoć ovim licima ukazali doktor i druga medicinska sestra.

Svjedokinja je kazala da su za intervencije na terenu vodili internu svesku sa podacima o pacijentima i pružanoj pomoći.

Kavgić je precizirala da ova dvojica zatvorenika nisu upisani pod imenom, već ih je ljekar zaveo kao “vojni zatvor – strogo diskretno”.

Ona je potvrdila da je napisala kako je 3. avgusta previla ove osobe, da je utrošeno puno materijala, te da ponovo treba doći sutradan i da jedan ima teže povrede. Takođe je na osnovu sveske navela da su njene kolege dolazile još nekoliko puta.

Kavgić je svjedočila na suđenju Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Srebreniku, te Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, pripadnicima vojne policije.

Oni su optuženi za zlostavljanje i mučenje srpskih civila u Rapatnici 1992. godine.

Tužilaštvo je pozvalo još jednog u nizu svjedoka koji su govorili o organizaciji i radu Teritorijalne odbrane (TO) i vojne policije u Srebreniku.

Hasan Džanić, koji je bio načelnik inžinjerije u Štabu TO-a, kazao je da je čuo za Ibračevića, kao i za pritvor, gdje su “zatvarani svi, pa i naši borci”.

Nastavak suđenja je 6. oktobra.

Marija Taušan


This post is also available in: English