Članak

Jaki bolovi oštećenih

29. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Sarajeva, vještakinja Zorica Lazarević je u unakrsnom ispitivanju rekla da je na osnovu iskaza oštećenih i stručnog znanja došla do zaključka da su zatvorenici imali bolove visokog intenziteta.

This post is also available in: English

Vještakinja je odgovarala na pitanja Odbrana o njenom zaključku u vezi sa povredama koje je Ramiz Avdović prema optužnici nanio Dragomiru Pejoviću.
“Njegovo psihičko stanje prije zatočeništva je bilo dobro, tako je Pejović rekao. On pati od insomnije, posttraumatskih glavobolja te depresije”, kazala je Lazarević i dodala su sve te dijagnoze posljedica boravka u nehumanim uslovima.
Avdoviću se, zajedno sa Iulian-Nicolaeom Vintilom, sudi za zločine počinjene nad srpskim civilima u kasarni “Viktor Bubanj” i na petom spratu Centralnog zatvora. Tužilaštvo smatra da su civili bili izloženi patnji i mučenju te odvođeni na prisilni rad.
Prema optužnici, Avdović je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.
Osim za Pejovića, vještakinja Lazarević je dala nalaz i o povredama Željka Kljajića, Ljubomira Drakula, Milorada Šekare te Slobodana Gutaja.
“Oštećeni Kljajić opisuje Avdovića kao korpulentiju osobu koja ga je ošamarila. Moj zaključak je da je bol bio jakog intenziteta”, izjavila je Lazarević.
Odbrane su prigovorile nalazu i cjelokupnom vještačenju, kazavši da je subjektivan i manjkav.
“Ne može se donijeti zaključak o povredama ako se ne poznaje struktura ličnosti”, rekao je Vintilin avdokat Vlado Adamović.
Lazarević je također kazala da su loši uvjeti življenja u Centralom zatvoru i kasarni “Viktor Bubanj” znatno doprinijeli njihovim povredama.
Na pitanje je li ikada posumnjala u ono što su ispitanici rekli, ona je odgovorila da nije.
Suđenje će se nastaviti 6. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English