Članak

Pritvori u Lukama i Rapatnici

22. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da mu je poznato da su u Lukama i Rapatnici bile prostorije za zadržavanje lica.

This post is also available in: English

“U mjesnoj zajednici naselja Luke bila je prostorija za zadržavanje. To je organizovala vojna policija. U selu Rapatnica bila je prostorija za zadržavanje lica koja su se oglušila o vojni poziv za mobilizaciju ili su počinili neke prekršaje”, kazao je Ibro Ibrić.

Ibrić, koji se, kao policajac u penziji, na početku rata priključio rezervnoj policiji, naveo je da su mu poznata dva slučaja pritvaranja lica srpske nacionalnosti.

Od osobe iz državne bezbjednosti čuo je da je pritvoren izvjesni Stokan, kojeg je odranije poznavao. Osim toga, čuo je da se predao i njegov kolega iz policije Rade Jovanović.

“Čuo sam da je i on odveden u Luke. To su bile prostorije pola mjesne zajednice, a pola kluba”, rekao je svjedok.

On je dodao da nije išao u Luke, a poznato mu je da je tu u jednom periodu bila policijska stanica.

Ibrić je svjedočio na suđenju Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću. Oni su optuženi za zlostavljanje i mučenje srpskih civila 1992. u prostorijama mjesne zajednice u Rapatnici, kao i igrališta u Lukama.

Ibračević je, prema optužnici, bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane u Srebreniku, a Smajlović i Ćović pripadnici vojne policije.

Kao svjedok Tužilaštva, pojavila se Zlata Hogić, medicinska sestra koje je radila u Domu zdravlja u Srebreniku.

Ona je rekla da nije znala za pritvore na ovom području, da nije lično išla niti da je čula da je neko od kolega išao pružati pomoć zatvorenim licima.

O tome, kako je dodala, nije upoznata ni kroz knjige protokola u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Hogić je potvrdila joj je prilikom istrage predočena izvjesna interna sveska u kojoj je pročitala imena određenih zaposlenih iz Doma zdravlja.

Suđenje se nastavlja 29. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English