Članak

Novčane isplate

17. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, Tužilaštvo BiH uvrstilo je u sudski spis nekoliko dokumenata kojima namjerava osporiti tvrdnje Odbrane optuženog Nihada Bojadžića o novčanim isplatama.

This post is also available in: English

Kao materijalni dokaz, tužilac Sedin Idrizović je prezentovao odgovor iz Ministarstva odbrane BiH u kojem se navodi da se u arhivu Armije BiH (ABiH) ne nalazi nalog za novčanu isplatu Bojadžiću. Tužilac je rekao da je svjedok Odbrane Safet Baltić ranije na suđenju kazao kako se taj dokument nalazi u arhivu.

Prema riječima tužioca, radi se o dokumentu iz “privatne zbirke” Odbrane. U augustu ove godine, svjedok Baltić je kazao kako je bio zadužen za deviznu kasu pri Štabu Vrhovne komande ABiH.

Odbrana je tada Baltiću prezentirala dokument o dodjeli novca i pištolja Nihadu Bojadžiću, a svjedok je potvrdio da se na tom dokumentu nalazi njegov potpis, kao i datum 28. juli 1993. godine, kada se sastao sa optuženim u Sarajevu.

Bojadžić, nekadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, optužen je da je u noćnim satima 28. jula 1993. godine, između ostalog, s jednim saborcem izveo iz Muzeja “Bitka na Neretvi” u Jablanici dvije zatočenice hrvatske nacionalnosti, koje su potom silovali.

Braniteljica Vasvija Vidović je rekla kako je tužilac trebao taj dokument Ministarstva odbrane BiH predočiti svjedoku Baltiću. Ona je dodala da je Haški tribunal izuzimao dokumentaciju iz arhiva radi postupka protiv Sefera Halilovića, nekadašnjeg načelnika Štaba Vrhovne komande ABiH, koji je pravosnažno oslobođen.

“Halilović će razjasniti ovu situaciju”, dodala je ona.

Bojadžiću, koji je optužen i za druge zločine počinjene u Jablanici, suđenje se nastavlja 22. oktobra.

Amer Jahić


This post is also available in: English