Članak

Ubistva žena u Trnovu

15. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Trnova, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je u ljeto 1992. godine grupa mještana sela Ledići ubijena dok su bježali na teritoriju pod kontrolom Vojske Republike Srpske (VRS).

This post is also available in: English

Borka Vlaški je kazala da je s majkom živjela u selu Trebečaj kada su došli vojnici i rekli: “Bježite, ne možete ostati ovdje.” Dodala je kako je na zahtjev jednog od vojnika morala pokazati srpske kuće u selu.

“Onda smo pobjegli u šumu. Tu smo i spavali”, izjavila je svjedokinja i dodala kako je potom s majkom otišla u selo Lediće.

Narod u Ledićima, kako je navela, bio je spreman da ide, te su zajedno šumom krenuli u pravcu Kalinovika.

“Došli smo do nekog brda, ne znam kako se zove, i onda je zapucalo. Upali smo u zamku”, prisjetila se Vlaški.

Ona je rekla da je s majkom uspjela doći do Kalinovika, a na pitanje šta se desilo s grupom koja se odvojila, odgovorila je da su ubijeni. Ona je kazala da su ubijeni i ljudi koji su ostali u selima Trebečaj i Ledići. Ispričala je da je ubijena i njena strina u Trebečaju, te da je poslije pronađeno tijelo bez glave.

Svjedokinja je iskaz dala na suđenju Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova.

Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS).

Svjedok Vojko Kenjić se prisjetio odlaska iz sela Ledići prema Trnovu. I ovaj svjedok je rekao kako su tokom puta upali u zasjedu, te da je grupa mještana ubijena.

S tog mjesta, kako je ispričao, sa suprugom se ponovo vratio u selo, gdje su ostali kratko, a potom su otišli prema mjestu Vojkovići u blizini Sarajeva, koje je u to vrijeme bilo pod kontrolom VRS-a. Svjedok je kazao kako je poslije saznao da su ubijene žene koje su ostale u selu Ledići.

Suđenje se nastavlja 22. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English