Članak

Sočićka četa bez borbenih zadataka

15. Septembra 2015.00:00
Na suđenju osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene u Rogatici, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je za stradanja u selu Karačići čuo samo iz priča.

This post is also available in: English

Zoran Božović, nekadašnji pripadnik Sočićke čete VRS-a, kazao je da nikada nije odlazio u sela Vragolovi, Kramer Selo i Karačići.
“Mislim da ni Sočićka četa nije učestvovala u borbenim dejstvima na tom području. Iz priča sam čuo da se desila neka pogibija u Karačićima, ali ne znam ko je stradao”, izjavio je Božović.
Božović je svjedočio na suđenju Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću te Iliji i Milošu Vukašinoviću, koji su optuženi da su, zajedno s još nekoliko neidentifikovanih osoba, 18. septembra 1992. u selima Karačići, Vragolovi i Golubovići vršili pretres kuća i pljačkanje.
U jednoj garaži u Karačićima, kako se navodi, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan objekat i ubili.
Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a, a ostali su bili pripadnici ove jedinice.
Svjedok Božović je rekao da je mobilisan u selu Jarovići (općina Rogatica) i da mu je zadatak bio da čuva selo i kuće. Prema njegovim riječima, odnosi između bošnjačkog i srpskog stanovništva na tom području nisu bili narušeni.
“Samo su jednog dana otišli iz sela, mi nismo znali zbog čega”, dodao je svjedok.
Prema njegovim riječima, Sočićka četa nije imala borbene zadatke.
Božović je dodao da su Mile Kušić i Šaša Perković bili s njim u četi i da su i oni čuvali kuće. Kako je kazao, tri ili četiri osobe iz njegove čete su ubijene dok su držale liniju.
Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrana, svjedok je pojasnio da osobe iz njegove čete nisu poginule u borbama, “već od muslimanskih vojnika koji su prolazili s oružjem”.
Dodao je da optuženog Radovića nije poznavao 1992. godine, te da on nije bio u Sočićkoj četi.
Nastavak suđenja je zakazan za 6. oktobar.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English