Članak

Povrede na licu zatvorenika

15. Septembra 2015.00:00
Na suđenju Draganu Glogovcu za zločin protiv ratnih zarobljenika i civila počinjen na području Zavidovića, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je 1992. godine vidio povrede na licu zarobljenika u selu Kamenica.

This post is also available in: English

Risto Momičević, nekadašnji pripadnik Ozrenske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), rekao je da je u Domu “Franjo Herljević” u selu Kamenica bio zatvor u kojem su bila trojica zarobljenika.

On je naveo da je prilikom rada zatvorenika primijetio povrede na licu Ahmedina Memčića, kojeg je poznavao odranije.

“Pitao sam ga hoće li kafu. On kaže da ne smije da popije. Nije smio razgovarati. Imao je povrede po licu”, prisjetio se Momičević.

Prema njegovim riječima, zatvorenike je čuvao Novica Mitrović, koga je pitao šta radi od čovjeka, na šta mu je on odgovorio: “Šta tebe briga?!”

“On je bio glavni, on je bio zadužen za zatvorenike”, kazao je svjedok.

U izjavi koju je 2014. godine dao pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), svjedok Momičević je rekao da mu je Ahmedin Memčić kazao da ga je tukao Mitrović i da je samo on imao ključ od zatvora. Svjedok je na suđenju potvrdio da je to tačno.

Tužilaštvo BiH tereti Dragana Glogovca da je od juna do kraja augusta 1992. godine, zajedno s drugim vojnicima VRS-a, nanosio tešku fizičku i psihičku bol civilima i ratnim zarobljenicima zatvorenim u podrumu Lovačkog doma “Franjo Herljević”.

Prema optužnici, Glogovac je nogama, gumenom palicom i rukama udarao Ahmedina i Zuhdiju Memčića te Besira Softića, zbog čega su neki od njih ostajali bez svijesti.

U optužnici se navodi da je Glogovac bio pripadnik Vojne policije Devetog bataljona Prvog krajiškog korpusa VRS-a.

Novak Mitrović je bio optužen s Glogovcem, ali je u međuvremenu preminuo.

Haris Ćatić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da su tokom napada na selo Kućice srpski vojnici zarobili nekoliko Bošnjaka, koji su odvedeni u selo Kamenica.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar

Albina Sorguč


This post is also available in: English