Članak

Radišić najopasniji

11. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, pročitan je iskaz svjedoka koji je izjavio da ga je optuženi Pero Radišić tukao i maltretirao.

This post is also available in: English

Svjedok Osman Huskić je naveo da je optuženi Pero Radišić zvani “Đango” došao u njegovu kuću, tražeći njegovog sina Sabahudina.
“U kući je započelo maltretiranje. Radišić je rekao da neće otići dok ne kažem gdje je moj sin i da ćemo ga morati cijelu noć služiti i hraniti”, kazao je Huskić u iskazu koji je dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u junu 2007. godine.
Svjedok je ispričao da je tada s njim u kući bila i osoba R-1, koju je Radišić “uhvatio rukom i prijetio da će je zaklati ako ne kaže gdje je njegov sin”.
“Ja sam to bespomoćno posmatrao. Đango me je udario u predjelu lica, izbacio iz kuće i odveo prema policiji. Sve vrijeme me je udarao, a zatim vratio kući. Ponovno je mene i R-1 istjerao i odvedeni smo pred džamijsku kuću. Ispitivali su me. Jedan od vojnika je gurnuo R-1 u jarak i neko je ispalio dva metka prema jarku”, kazao je Huskić.
Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest ljudi, a veći broj ranjen.
Svjedok Mehmedalija Mujkanović je u izjavi iz jula 2007. godine rekao da je bio u radnoj obavezi, te da je kopao rovove.
“Čuo sam da je najopasniji Pero Radišić, tukao je zarobljenike. Njega nisam poznavao i nisam bio kod njega na radu. Jednom me je htio ubiti iz puške, ali me je spasio jedan čovjek. On je kazao da me ne dira jer sam u radnoj obavezi. Više ga nisam viđao. Čuo sam da je dolazio u moje selo Ruževiće i tražio ljude”, prisjetio se Mujkanović.
Tužilac Milorad Barašin je pročitao i iskaz svjedoka Plamenka Bekića, u kojem stoji da je poznavao Radišića i kako je znao da ima svoju radnu jedinicu.
“Nisam bio u prilici da vidim da je nekoga maltretirao i tukao. Od drugih ljudi sam čuo da je maltretirao, ali sam čuo i da je pomagao”, naveo je u izjavi Bekić.
Suđenje će se nastaviti 2. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English