Članak

Bez saznanja o dešavanjima na Igmanu

10. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja Dževadu Salčinu za zločine počinjene na planini Igman, svjedok Odbrane je kazao da mu je pripadnik Armije BiH (ABiH) Husein Sadiković rekao da je izvjesnom Vojvodi odsjekao uho.

This post is also available in: English

Svjedok Nihad Bojadžić je izjavio da je od januara 1993. godine bio zamjenik komandanta odreda “Zulfikar” ABiH, koji je bio smješten u hotelu “Mrazište” na Igmanu.
Bojadžić, koji je svjedočio u prisustvu pravne savjetnice Vasvije Vidović, rekao je da poznaje optuženog Salčina zvanog Struja, koji je bio član odreda.
“U januaru 1993. godine jedan dio jedinice je otišao sa Igmana. Salčina nisam viđao. U aprilu 1993. godine sam ga vidio kada je otišao u Parsoviće. Nakon dešavanja u Trusini, jedan dio jedinice se vratio na Igman, ali on nije”, prisjetio se Bojadžić.
Svjedok je kazao da je Salčina vidio poslije 20. aprila 1993. godine, kada je upućen prema Konjicu. On je također izjavio da je Salčin krajem maja i početkom juna 1993. bio s jedinicom na području oko sela Vrca.
“Nakon Vrca, Salčina sam lično uputio na planinu Boguševac. Boravio je gore 15 dana”, rekao je Bojadžić i dodao da je na Igman došao u noći 12. na 13. juli 1993. godine.
Odgovarajući na pitanja advokata Kerima Čelika, Bojadžić je kazao da poznaje Huseina Sadikovića, koji je također imao nadimak Struja, i da ga je u ljeto 1995. godine posjetio tražeći odgovor zašto nije u evidenciji kao pripadnik ABiH.
“Pitao me da li treba da dovede Vojvodu jer mu je uho odsjekao, da dokaže da je bio vojnik… Ja ne znam šta je u pitanju. Od vojske sam čuo da je bilo naguravanja i da je Vojvoda pao… Nisam bio upućen”, ispričao je Bojadžić.
Bojadžić je svjedočio u korist Dževada Salčina, optuženog za zločine nad zarobljenicima srpske nacionalnosti počinjene 1993. na planini Igman. Sud BiH je nepravosnažno osudio Bojadžića na 15 godina zatvora zbog ubistava hrvatskih civila i ratnih zarobljenika u selu Trusina, nedaleko od Konjica, a trenutno mu se sudi i za zločine počinjene 1993. u Jablanici.
Salčin je u martu 1993. godine, prema optužnici, ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je u prvoj polovini 1993. u kuhinji hotela udarao zatvorenike.
Odgovarajući na pitanja Tužilaštva BiH, svjedok je izjavio da ne zna šta se dešavalo na Igmanu, jer je od druge polovine marta do aprila 1993. godine boravio u Sarajevu, te da ne zna kada je Vuković zarobljen.
“Pripadnici odreda ‘Zulfikar’ ga nisu zarobili”, rekao je on.
Suđenje će se nastaviti 1. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English