Članak

Optuženi obilazili vojnike na liniji

9. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Odbrane je rekao da je optužene Ostoju Stanišića i Marka Miloševića sredinom jula 1995. godine viđao na borbenom položaju nedaleko od sela Petkovci (općina Zvornik).

This post is also available in: English

Đorđo Savić, nekadašnji pripadnik Šestog bataljona Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je komanda bataljona nakon pada Srebrenice 11. jula 1995. godine izdala naređenje da svi vojnici moraju biti na liniji.
“Ja sam bio na Parogu gore cijelo vrijeme. Mi smo svi u rovu bili”, izjavio je svjedok.
Dok je bio na liniji od 12. do 16. jula 1995., kako je rekao, svakodnevno je viđao komandanta bataljona Stanišića i njegovog zamjenika Miloševića.
“Svaki dan su oni dolazili. Dođu, obiđu liniju. I noću su dolazili”, prisjetio se Savić, te dodao kako su im optužteni govorili da moraju biti pažljivi jer su se očekivali napadi Armije BiH (ABiH).
On je ispričao da je na liniji čuo da su zarobljenici iz Srebrenice dovedeni u Petkovce. Dodao je da komanda bataljona nije pozivala vojnike da dođu u Petkovce radi bilo kakvog zadatka u vezi sa zarobljenicima.
Stanišiću i Miloševiću se sudi za ubistva oko 1.000 Srebreničana počinjena sredinom jula 1995. na brani kod Petkovaca. Kako se navodi u optužnici, Stanišić je bio komandant Šestog bataljona, smještenog u Petkovcima, a Milošević njegov zamjenik.
Branko Avramović, drugi svjedok Miloševićeve Odbrane, prisjetio se da je sredinom jula 1995. godine došao u Petkovce na sahranu poznanikovom sinu. U to vrijeme, kako je dodao, pripadao je Trećem bataljonu Zvorničke brigade VRS-a.
“Tražio sam odobrenje komandanta da dođem dva-tri sata na sahranu, što je i odobrio”, kazao je svjedok te dodao kako poznaje Stanišića i Miloševića, ali ih tog dana nije vidio.
Kuharica iz Šestog bataljona, kako je ispričao, rekla mu je da su Stanišić i Milošević izjavili saučešće, te da su otišli na liniju.
Suđenje se nastavlja 16. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English