Članak

Saznanja o zajedničkom napadu vojske i policije

8. Septembra 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da nema direktnih saznanja o tome ko je naredio i učestvovao u napadima na sela na području Trnova u ljeto 1992. godine.

This post is also available in: English

Ferid Mizdrak, nekadašnji pomoćnik komandanta za operativno-nastavne poslove Štaba Teritorijalne odbrane (TO) Trnovo, kazao je da sva njegova saznanja o napadima potiču od drugih ljudi.

Svjedok je rekao da je čuo da su civilna policija, Hrvatske obrambene snage (HOS) i TO zajedno učestvovale u akcijama na sela u općini Trnovo. Vojne jedinice i civilna policija, kako je čuo, zajedno su učestvovale u dejstvima na sela Lisovići, Barice, Trebečaj i Deseci.

Također je čuo da su pripadnici HOS-a i TO-a iz sela Šabići te civilna policija učestvovali u akciji na lokalitetu Bijela lijeska, te da je naknadno čuo da su ubijeni civili.

Mizdrak je kazao da je čuo kako je optuženi Edhem Godinjak s dijelom civilne policije u sadejstvu s TO-om išao u borbe na Rogoj, te da je civile i zarobljene srpske vojnike iz te akcije doveo u obdanište u Trnovu.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok je rekao kako nije bio u toj akciji, te se složio s braniteljicom Edinom Rešidović da je civile i zarobljene mogao u Trnovo dovesti bilo ko drugi.

Ovi napadi, kako je izjavio, dogodili su se nakon što su srpske snage u maju 1992. godine zauzele centar Trnova.

Nakon toga, kazao je svjedok, formirana je TO, a za komandanta je ubrzo imenovan optuženi Medaris Šarić, dok je za načelnika Štaba imenovan optuženi Godinjak. Svjedok je pojasnio da je Šarić došao u Trnovo kako bi uspostavio linije odbrane i radio na formiranju jedinica.

Prema riječima svjedoka, Godinjak je obavljao i funkciju načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo.

Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi sudi se za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu s ciljem ubistava i zatvaranja Srba u selima na području Trnova. Prema optužnici, Godinjak je bio načelnik SJB-a Trnovo, Šarić komandant Štaba TO-a, a Bunoza komandant jedinica HOS-a.

Odbrana optuženog Godinjaka pokazala je svjedoku dokumente da je do akcije zauzimanja Trnova u augustu 1992. godine policija bila potčinjena TO-u. Edina Rešidović je iznijela tvrdnju da policija u to vrijeme nije obavljala svoje radovne poslove.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English