Članak

Mučenja u Bileći

8. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je 1992. više puta zlostavljan u Đačkom domu i starom zatvoru u Bileći.

This post is also available in: English

“Mene su najviše mučili Nedeljko Kuljić i Novak Radovanović. Oni su mi skratili deset godina života”, kazao je Srećko Kljunak i dodao da su ga priključivali na struju.
Svjedočenje Kljunka prekinuto je u 26. maja, jer je kazao da ima “rupe u pamćenju”.
Na pitanja Odbrane, on je potvrdio da je iskaz pripadnicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dao pod teškom terapijom, da je ispitivan šest ili sedam sati, da su više pričali pripadnici SIPA-e nego on, da ih nije puno ni razumio, te da nije pročitao iskaz.
Svjedok je kazao da se ne sjeća razlika između iskaza koji je dao pripadnicima SIPA-e i pred Sudom BiH.
Kljunak je na prošlom ročištu ispričao da ga je jedan policajac namjeravao povrijediti nožem, te da je Miroslav Duka izbio nož policajcu iz ruke, a potom njega ošamario. U iskazu SIPA-i, svjedok je naveo da ga je Duka, nakon što je izbio nož, udario u predjelu stomaka.
Na ovom ročištu je kazao da mu je Duka, nakon što je izbio nož, rekao da uđe u prostoriju u kojoj su spavali.
“Ne sjećam se šta sam govorio. Bio sam pod terapijom. (…) Ja se sjećam da me je odgurnuo. Možda je on mene udario, ja se stvarno ne sjećam”, rekao je svjedok na pitanje Optužbe da objasni razlike u iskazima.
Duki se zajedno sa Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem sudi za zločine počinjene u Bileći. Vujović i Duka su optuženi da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zgradu Stanice javne bezbjednosti (SJB) i Đački dom u Bileći, gdje su zatvorenici zlostavljani, mučeni i ubijani, a Ilić za učešće u fizičkom i psihičkom zlostavljanju, mučenju i ubistvima.
Prema optužnici, Vujović je bio načelnik SJB-a Bileća, Duka komandir stanice, a Ilić policajac.
Za zločine počinjene u Bileći je bio optužen i Neđeljko Kuljić, koji je preminuo.
Svjedok Kljunak je kazao da je Goran Vujović obavio s njim informativni razgovor u policijskoj stanici u Bileći u vezi sa napuštanjem položaja.
On je dodao da je nakon pola godine u objektu starog zatvora ponovo vidio Vujovića.
“Dolazio je jedne prilike da nas pita kako nam je. Donio je konzervi i cigara”, rekao je Kljunak.
Nastavak suđenja zakazan je za 29. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English