Članak

Formiranje pritvora u Rapatnici

8. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je pritvor u Rapatnici formirao Štab Teritorijalne odbrane (TO).

This post is also available in: English

Svjedok Fahrudin Ibrić je rekao da je zgrada Mjesne zajednice u Rapatnici u proljeće 1992. mobilizovana preko Sekretarijata za narodnu odbranu (SNO) na zahtjev Štaba.

“Tu su zadržavani vojnici koji su prekršili disciplinu, vojni obveznici koji se nisu odazvali na mobilizaciju”, kazao je Ibrić, koji je u to vrijeme bio sekretar SNO-a za Srebrenik.

On je čuo priče da je tu bio zatvoren izvjesni Stokan, koji je bio predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) za to područje, koji je kasnije razmijenjen. Osim njega, drugih zatvorenika se nije mogao sjetiti.

Na sjednicama Ratnog predsjedništva Srebrenika, kako je dodao, nikad nije govoreno o pritvoru.

Na pitanja o optuženima, Ibrić je rekao da je Ekrem Ibračević bio “u okviru bezbjednosti pri Štabu”, a Faruk Smajlović i Sejdalija Ćović u vojnoj policiji.

Njima je na teret stavljeno mučenje i zlostavljanje srpskih civila u Rapatnici. Prema optužnici, Ibračević je bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane, a Smajlović i Ćović pripadnici vojne policije.

Svjedoku Nihadu Omeroviću takođe je bilo poznato da je vojna policija imala zatvor u Rapatnici, u kojem su, kako je čuo, osim zbog kršenja discipline i neodazivanja u vojnu službu, bile zatvarane i osobe srpske nacionalnosti iz sela Potpeć i Jasenica.

“Kad su ubijeni medicinari, bilo je pregovora o predaji oružja, kao Potpeć hoće, a Jasenica neće. Pričalo se da je Stokan radikalna osoba, četnički vojvoda sa redenicima, opasan. Sa ovim iz Potpeća bi se moglo, ali ne može s njim”, naveo je Omerović.

Prema saznanjima ovog svjedoka, koji je bio policajac, srpski zatvorenici su kasnije razmijenjeni.

Suđenje se nastavlja 15. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English