Članak

Brata prepoznao po zubima

7. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedok Tužilaštva BiH je rekao kako u julu 1992. godine jedan od njegove braće nije uspio doći do sela Vitinica (općina Zvornik), koje je kontrolisala Armija BiH (ABiH).

This post is also available in: English

Svjedok Alaga Handžić je ispričao da je s braćom i drugim civilima Teočaka krenuo šumskim putem prema selu Vitinica, te da je na kolonu zapucano kod sela Lokanj (općina Zvornik).

“Kada smo naišli pored sela Lokanj, odozdo je zapucano na kolonu iz automata, čitav šaržer. To su meci sjekli”, prisjetio se svjedok.

Ubrzo nakon toga, kako je kazao, s nekoliko osoba se izdvojio iz kolone, te su krenuli prema Vitinici. Pojasnio je da je Teočak bio u blokadi, da je bila nestašica hrane, što je, kako je naveo, bio razlog za odlazak.

Svjedok je rekao da je, ubrzo nakon što je stigao u Vitinicu, čuo priče da su ubijeni ljudi iz kolone. Kazao je da se poslije njegova majka raspitivala, ali da nije mogla dobiti informaciju da li su živi ili mrtvi.

Svjedok je rekao da je 1993. godine, kada je izvršena razmjena, prepoznao ubijenog brata.

“Bili su svi, jedan po jedan, u vrećama”, izjavio je svjedok te dodao kako je brata prepoznao po zubima.

Handžić je svjedočio na suđenju Goranu Maksimoviću, Ljiljanu Mitroviću, Slavku Periću, Miletu Vujeviću, Vukašinu Draškoviću, Gojku Stevanoviću, Cvjetku Popadiću, Raji Lazareviću i Mići Manojloviću.

Oni su optuženi za učešće u napadu na kolonu koja je 14. jula 1992. godine krenula iz Teočaka, sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je njih 67 ubijeno u selu Lokanj (općina Zvornik).

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Odgovarajući na pitanja Odbrane, svjedok Handžić je potvrdio raniju izjavu da su otišli iz Teočaka kako bi donijeli oružje.

Senija Bubić, svjedokinja Tužilaštva BiH, ispričala je da je u ljeto 1993. godine, kao član Ratnog predsjedništva Teočaka, bila angažovana na razmjeni. Ona je kazala kako su mnogi poginuli u napadu VRS-a na Teočak.

“Mi smo tada potraživali 72 osobe”, izjavila je svjedokinja i dodala kako je dogovorena razmjena mrtvih.

Srpska strana je dala tijela ubijenih iz kolone, a prema riječima svjedokinje, porodice su obavile identifikaciju svojih članova. “Jedna gospođa je rekla za svog muža: ‘Ja sam mu dala ovakve čarape’”, prisjetila se ona.

Ispitivanje svjedokinje Bubić se nastavlja 21. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English