Članak

U zastoju procesuiranje ratnih zločina

4. Septembra 2015.00:00
Zbog neusvajanja Strategije za reformu pravosuđa u BiH moguća je obustava rada na predmetima ratnih zločina na području Republike Srpske (RS).

This post is also available in: English

“Ako se ne usvoji Strategija, doći će do potpune obustave rada na predmetima ratnih zločina na entitetskom nivou”, navodi sagovornik iz izvora bliskih pravosuđu, naglašavajući da bez sredstava Evropske unije (EU) nema rješavanja predmeta ratnih zločina jer nema drugih predviđenih za tu namjenu.

Većina tužilaca koji rade na predmetima ratnih zločina u RS-u zaposleni su preko projekta Evropske unije, i ne dobijaju platu već osam mjeseci, kao i stručni saradnici, psiholozi, daktilografi…

Nekoliko je tužilaca zbog ovakve situacije “na bolovanju”, a neki stručni saradnici koji rade na području RS-a dobili su otkaze.

Ekshumacije, identifikacije, ispitivanje svjedoka, dovođenje svjedoka da svjedoče, sve je na čekanju, poručuje izvor BIRN-a.

“Predmeti u fazi istrage se ne rade nikako, a neizvjesno je kako će teći i suđenja koja su u toku jer nema sredstava za dovođenje i smještaj svjedoka. Planirali smo da krenu ekshumacije u ovom preriodu, ali se ne mogu raditi. Svaki dan nam stižu urgencije iz Instituta za nestale osobe da se zakažu ekshumacije, identifikacije…”, navodi naš sagovornik.

Situacija u kantonalnim pravosudnim institucijama je nešto drugačija jer su vlade nekih kantona osigurale privremena sredstva iz budžeta.

Kako smo ranije pisali, dogovoren je Nacrt strategije za reformu pravosuđa u BiH, ali Evropska komisija neće uplatiti sredstva za 142 uposlenika koji rade na predmetima ratnih zločina sve dok Strategija ne bude usvojena.

Ministarstva pravde BiH, Republike Srpske (RS) i Federacije BiH (FBiH) dogovorila su Nacrt strategije reforme pravosuđa na način da sporno pitanje Apelacionog suda BiH nisu riješili. Zaključili su da će to pitanje rješavati u sklopu Zakona o Sudu BiH.

Evropska komisija je u okviru projekata za 2012. i 2013. godinu obezbijedila 14,8 miliona eura podrške sudovima i tužilaštvima za efikasnije procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Na osnovu ove podrške, u 16 tužilaštava i šest sudova je tokom 2014. zaposleno ukupno 20 tužilaca i sedam sudija, te 115 stručnih savjetnika, saradnika i administrativno-tehničkih radnika.

Međutim, s obzirom da je uplata druge tranše ovih sredstava u iznosu od 2,9 miliona eura ovisila o usvajanju Strategije za reformu pravosuđa – što vlasti u BiH nisu uradile – od januara je određeni broj tužilaca za ratne zločine ostao bez plata, raskinuti su ugovori s pojedinim stručnim saradnicima, a nema novca ni za finansiranje dolaska svjedoka.

Albina Sorguč


This post is also available in: English