Članak

Poginuo na kopanju rovova

4. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Teslića, svjedokinja Tužilaštva BiH izjavila je da je optuženi Pero Radišić odvodio njenog supruga na radnu obavezu, gdje je i poginuo.

This post is also available in: English

Svjedokinja R-8, koja je sa suprugom i sinovima živjela u selu Gomilica (općina Teslić), kazala je kako su vojnici pretresali njenu kuću tražeći oružje.

“Jedan dan su mog muža i sinove odveli, ali su se brzo vratili… Nakon nekoliko dana ponovno su odveli jednog sina. Zavezali su mu oči i ruke, te odveli u Teritorijalnu obranu Teslić. Kada sam mu išla u posjetu, bio je sav krvav, tukli su ga bejzbol palicom, jakna pocijepana… Nije znao ko ga je tukao”, prisjetila se R-8.

Nakon toga, prema njenim riječima, Radišić je došao po njenog supruga sa pozivom da ide na radnu obavezu.

“Pero Radišić je bio u šarenoj uniformi, s puškom… Moj muž ga je molio da ga oslobodi obaveze jer je bolestan. Nakon što ga je oslobodio, poslije je ponovno došao i odveo ga da siječe drva, a poslije da kopa rovove… Nakon mjesec dana je poginuo. Pogodio ga je snajper, pola glave nije imao”, ispričala je svjedokinja.

Pero Radišić je optužen da je od 1992. do 1995. godine, kao komandir radnog voda Teslićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju civila bošnjačke nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno odvođenje više osoba na prinudne radove, gdje je na prvoj borbenoj liniji ubijeno najmanje šest ljudi, a veći broj ranjen.

Na pitanje Odbrane je li Radišić maltretirao njenog supruga, svjedokinja R-8 je odgovorila da ga nije tukao, ali da ga je verbalno maltretirao.

Optuženi Radišić je rekao da svjedokinju poznaje, ali da nikad nije odvodio njenog supruga i sinove.

Suđenje će se nastaviti 11. septembra

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English