Članak

Kroz Rapatnicu prošlo oko 50 osoba

1. Septembra 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva izjavio je da je kroz vojnički pritvor u Rapatnici prošlo između 40 i 50 osoba.

This post is also available in: English

Safer Ahmetović, koji je od avgusta 1992. godine bio komandir Vojne policije u Srebreniku, kazao je da je sačinio izvještaj za period juli – septembar.

“Napravio sam zbirni izvještaj komandantu. Kroz vojnički pritvor prošlo je od 40 do 50 ratnih zarobljenika, bezbjednosno interesantnih lica”, rekao je Ahmetović.

On je kazao da je Vojna policija, koja je obezbjeđivala ovaj pritvor, bila pod ingerencijom Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a u stručnom smislu njome je rukovodio organ bezbjednosti.

Prema njegovim riječima, pritvor je bio u nadležnosti Štaba, koji je tu funkciju u “organizacijskom dijelu ostvarivao preko organa bezbjednosti”.

Optuženi Ekrem Ibračević, kako je naveo svjedok, bio je pomoćnik komandanta Štaba za bezbjednost.

“Dva-tri dana po preuzimanju dužnosti, obišao sam pritvor sa Ekremom. Vidio sam da se vodi evidencija pritvorenih, bile su i potvrde o oduzetim predmetima. Tu su privođena lica zbog narušavanja reda, ratni zarobljenici, obavještajno interesantna lica”, rekao je Ahmetović.

On se prisjetio da je vidio dva zatvorena lica u suterenu objekta.

“Vojni policajac je izveo dva lica. Imali su flastere na licu. Bili su u maloj prostoriji bez prozora. Bili su iscrpljeni, blijedi, umorni. Ekrem mi je pojasnio da su to ratni zarobljenici i da za dva do tri dana idu za Tuzlu”, kazao je svjedok Ahmetović.

Prema optužnici, srpski civili su 1992. godine mučeni i zlostavljani u prostorijama mjesne zajednice u Rapatnici, kao i na igralištu.

Za ove zločine sudi se Ekremu Ibračeviću, nekadašnjem načelniku vojne bezbjednosti Opštinskog štaba TO-a u Srebreniku, te Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, bivšim pripadnicima Vojne policije.

Ahmetović je potvrdio da su Smajlović i Ćović bili u Vojnoj policiji.

Saobraćajno odjeljenje Vojne policije, na čijem čelu je bio Smajlović, kako je rekao Ahmetović, nije imalo ingerencije nad pritvorom.

Svjedok je naveo da je Huso zvani Bobi isključen iz Vojne policije zbog povrede discipline, i da je nosio rukavice bez prstiju.

Nastavak suđenja je 8. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English