Članak

Kondić već petu godinu nije sposoban za suđenje

27. Avgusta 2015.00:00
Na statusnoj konferenciji održanoj na Državnom sudu, vještak medicinske struke je zaključio da Vinko Kondić, kome je zbog Parkinsonove bolesti 2010. godine prekinuto suđenje, u budućnosti neće moći učestvovati u sudskom procesu.

This post is also available in: English (English)

Vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je kazao da je optužen pregledan u Bijeljini 8. jula 2015. godine i da je s doktoricom Enrom Mehmedikom-Suljić zaključio da nema poboljšanja zdravstvenog stanja.

On je pojasnio da još više izraženi neki simptomi, da se radi o osobi koja ne može sjediti, ni hodati, dok na psihološkom planu, gdje dominira demencija i depresija srednjeg stepena, nema promjena.

Kučukalić je istakao da su oštećenja takvog obima da optuženi neće moći ravnopravno učestvovati u sudskom postupku, te da klinička praksa nije registrovala poboljšanje kod ove vrste parkinsonizma.

Tužilaštvo BiH tereti Kondića da je tokom 1992. učestvovao u organiziranju grupe ljudi i podstrekavanju na počinjenje genocida, te zločin protiv čovječnosti i ratni zločin na području općine Ključ.

Kondiću je za ove zločine suđeno sa Markom Adamovićem i Boškom Lukićem, ali je zbog bolesti postupak protiv njega razdvojen u septembru 2010. godine.

U vezi sa ovim nalazom Sud će se naknadno opredijeliti.

Lamija Grebo


This post is also available in: English (English)