Članak

Zatvorenici kao potrošni materijal

26. Augusta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene na području Mostara, svjedoci Državnog tužilaštva ispričali su kako su prilikom odvođenja na prinudne radove u Šantićevu ulicu zatvorenici bili premlaćivani, ranjavani i ubijani.

This post is also available in: English

Ćamil Kukuruzović je posvjedočio kako je s drugim zatvorenicima iz logora Heliodrom često izvođen na prinudne radove na više lokacija, ali najviše u Šantićevu ulicu, kako bi kopali rovove, nosili vreće, pomjerali linije i radili druge poslove.
On se prisjetio kako je jednom s trojicom zatvorenika bio toliko pretučen da su nakon toga prebačeni u bolnicu.
“Nazivali su nas komadima, a mi njih sa ‘gospodine’”, prisjetio se Kukuruzović, rekavši da su zatvorenici “bili potrošni materijal”.
On je dodao da je čuo o ranjavanju i pogibiji drugih zatvorenika.
Za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, u sklopu kojeg su od maja 1993. do marta 1994. godine osobe nestajale, bile zatvarane te odvođene na prinudne radove i u živi štit, Tužilaštvo BiH tereti Mileta Puljića.
U optužnici stoji da je na prinudnim radovima, u živom štitu te u drugim zlostavljanjima ubijeno 11 žrtava bošnjačke nacionalnosti, a više od 70 osoba je ranjeno.
Puljić je, kako se navodi, bio komandant Druge bojne Druge brigade HVO-a.
Svjedok Vejsil Elezović je kazao da je prilikom obavljanja prinudnih radova u Šantićevoj ulici u augustu 1993. godine vidio kako je Dervu Čolakovića usmrtio hitac u glavu, te da je bio prisutan kada su Osmana Balavca pretukle “navodno neke njegove komšije”.
Od drugih zatvorenika, kako je rekao, čuo je za pogibiju Afana Torle i ranjavanja u Šantićevoj ulici.
Enes Hasanagić također je naveo kako je čuo za ranjavanja i pogibije na prinudnim radovima, a vidio je kako su logoraši izvukli Dervu Čolakovića nakon što je pogođen, te da se vidjelo da je krvav i mrtav.
Svjedok Hamo Kukuruzović se prisjetio da je jedne prilike s grupom zarobljenika ostao osam dana u Centralnom zatvoru u Šantićevoj ulici, u kojoj je “bilo najteže”, te da su po povratku u logor vidjeli drugu grupu koja je bila pretučena.
“U Šantićevoj te nije morao maltretirati čim te doveo tu”, izjavio je svjedok.
Odbrana je prigovorila da Tužilaštvo duplicira svjedoke na iste okolnosti, s čim se Sudsko vijeće složilo, navodeći da je već 20 svjedoka saslušano na te okolnosti.
Nastavak suđenja, kada je planirano saslušanje pet svjedoka, zakazano je za 2. septembar.

Lamija Grebo


This post is also available in: English