Članak

Uzimali izjave od zatvorenih Bošnjaka

25. Augusta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su u zgradi bilećke policije uzimali izjave od Bošnjaka koji su bili zatvoreni u Đačkom domu i starom zatvoru.

This post is also available in: English

Lazar Sudžum, nekadašnji šef Odsjeka za suzbijanje kriminaliteta u Centru javne bezbjednosti Bileća, kazao je da je bio na ratištu s optuženim Miroslavom Dukom od maja do sredine juna 1992. godine, kada su Bošnjaci dovedeni i zatvoreni u Đački dom i stari zatvor u Bileći.

Sudžum je ispričao da je nakon povratka sa ratišta obavljao informativne razgovore sa Bošnjacima u zgradi policije, te da im je postavljao pitanja o nelegalnom naoružavanju, nakon što bi ih dežurni policijac doveo u njegovu kancelariju.

Svjedok je na pitanja Odbrane Miroslava Duke potvrdio da se na osnovu tih informativnih razgovora izlazilo na teren i da je bilo pronalazaka oružja.

Odgovarajući na pitanja Optužbe da li je bilo zakonskog osnova za zatvaranje Bošnjaka u pritvor, on je istaknuo kako smatra da su bili zatvoreni zbog njihove sigurnosti, “jer je u Bileći bilo srpskih izbjeglica iz doline Neretve”.

“Tada sam smatrao i sada smatram da je to bio jedini način da se pomogne tim ljudima”, kazao je Sudžum.

Svjedok je negativno odgovorio na pitanje da li mu je poznato da su zatvorenici tučeni i maltretirani.

On je rekao da je polovinom augusta 1992. godine ponovo otišao na ratište, zajedno sa Miroslavom Dukom.

Duka je optužen s Goranom Vujovićem i Željkom Ilićem za zločine počinjene u Bileći. Tužilaštvo BiH Vujovića i Duku tereti da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Iliću je na teret stavljeno učešće u zlostavljanju.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, Duka komandir policije, a Ilić policajac.

Odgovarajući na pitanja Ilićeve Odbrane, svjedok Sudžum je kazao da su u stanici policije u Bileći radila trojica Ilića i da mu je poznat i Željko Ilić zvani “Kosir”, koji je bio vojni policajac.

Slavko Vučinić, nekadašnji inspektor za zaštitu od požara i eksplozija u Bileći, također je ispričao da je uzimao izjave o posjedovanju oružja od Bošnjaka koji su bili zatvoreni u starom zatvoru i Đačkom domu.

“Nije bilo krivičnih djela u izjavama koje sam uzimao”, rekao je svjedok Vučinić.

On je naglasio da je dnevno provodio sat ili dva u zgradi policije i kako nije primijetio da su zatvorenici udarani.

Nastavak suđenja zakazan je za 1. septembar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English