Članak

Teško shvatljivo svjedočenje

25. Augusta 2015.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Rogatice, Sudsko vijeće prekinulo je saslušanje svjedoka Tužilaštva BiH zbog teškoća u praćenju njegovog iskaza.

This post is also available in: English

Vijeće je obrazložilo da nije u mogućnosti pratiti svjedočenje Abduselama Sijerčića, nekadašnjeg komandanta 31. drinske brigade Armije BiH (ABiH).
Tužilac Mirza Hukeljić je postavljao pitanja svjedoku što se tiču zone odgovornosti brigade kojom je komandovao, određenih lokacija na području Rogatice, a predočena mu je i karta tog područja koju do suđenja nije vidio.
Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je tužiocu da svjedocima prije davanja iskaza dostavi karte kako bi se s njima upoznali i tako mogli pokazivati ono o čemu govore.
“Mi sada ne bismo znali šta bi pitali svjedoka. Ne možemo da povežemo te predjele i te zone odgovornosti”, kazao je Jukić.
Tužilac je rekao kako prihvata ovu sugestiju, a Sijerčić će ponovo svjedočiti 8. septembra.
Muhamedu Šišiću, Tariku Šišiću, Emiru Drakovcu i Azizu Šuši sudi se za učešće u napadu na konvoj izvedenom 27. augusta 1992. godine u mjestu Kukavice (općina Rogatica), u kojem je ubijeno najmanje 20 osoba srpske nacionalnosti, a nekoliko desetina ranjeno.
Prema optužnici, Muhamed Šišić je bio komandir Diverzantskog voda takozvane Kukavičke čete ABiH, dok su ostali bili pripadnici ove jedinice.

Amer Jahić


This post is also available in: English