Članak

Struktura Teritorijalne odbrane u Srebreniku

25. Augusta 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene na području Srebrenika, svjedok Tužilaštva BiH govorio je o strukturi Teritorijalne odbrane (TO) i Vojne policije 1992. godine.

This post is also available in: English

Novalija Ibrahimović, koji je u to vrijeme bio načelnik intendantske službe Opštinskog štaba TO-a, kazao je da je ovaj organ imao pritvor u Rapatnici, ali da ne zna ko ga je formirao ni ko je bio zadužen za pritvorena lica.
“Obezbjeđivala ih je Vojna policija”, rekao je Ibrahimović.
Poznato mu je, kako je naveo, da je jednom zarobljena grupa ljudi na Majevici i da su odvedeni u Rapatnicu.
“Detalji zatvaranja mi nisu poznati, niti sam mogao imati uvida u to… Za te stvari i mučenje sam prvi put čuo na suđenju Zurahidu Mujčinoviću”, precizirao je Ibrahimović.
Mujčinovića je Sud BiH osudio 2013. na osam godina zatvora zbog zločina u Rapatnici.
Ibrahimović je svjedočio na suđenju Ekremu Ibračeviću, Faruku Smajloviću i Sejdaliji Ćoviću, koji su takođe optuženi za zločine u Rapatnici počinjene 1992. godine. Prema optužnici, Ibračević je u to vrijeme bio načelnik vojne bezbjednosti Opštinskog štaba TO-a u Srebreniku, a Smajlović i Ćović pripadnici Vojne policije.
Svjedok Ibrahimović je naveo da je pomoćnik komandanta Štaba za bezbjednost bio Mijo Gudeljević, a da je Ibračević bio njegov zamjenik ili pomoćnik.
U Vojnoj policiji su, kako je rekao, bili optuženi Smajlović i Ćović.
“Štab je bio smješten u školi u Rapatnici. Svaki dan smo imali sastanke… Sastancima je dosta prisustvovao Ekrem, a u velikom dijelu i nije”, kazao je svjedok.
Nastavak suđenja je 1. septembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English