Članak

Fotografije sa mjesta pogubljenja

18. Augusta 2015.00:00
Na suđenju osmorici nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), koji su optuženi za zločine počinjene u Rogatici, Tužilaštvo BiH je kao materijalne dokaze prikazalo fotografije sa mjesta pogubljenja civila u selu Karačići.

This post is also available in: English

Tužilac Seid Marušić uvrstio je u sudski spis crteže i fotografije lokacije u selu Karačići, gdje je 1992. godine ubijeno 20 bošnjačkih civila.
Pored toga, uložio je i dokumentaciju kojom dokazuje da su nakon rata pronađena tijela ubijenih, a za što se sudi Radomiru Markoviću, Miletu Kušiću, Draganu Božoviću, Saši Perkoviću, Radomiru Gluhoviću, Peri Radoviću, te Iliji i Milošu Vukašinoviću.
Prema optužnici, u jednoj garaži, u mjestu Karačići, pronašli su oko 20 civila bošnjačke nacionalnosti, koje su udarali kundacima pušaka, zatim ih ugurali u jedan obližnji objekat i ubili.
Kao dokaze, tužilac je uvrstio i izvode iz vojne evidencije za optužene kako bi dokazao da su bili pripadnici VRS-a. Prema optužnici, Marković je bio komandir Sočićke čete Rogatičke brigade VRS-a, a ostali su bili pripadnici ove jedinice.
Suđenje se nastavlja 25. augusta, kada će biti saslušan svjedok Tužilaštva BiH.

Amer Jahić


This post is also available in: English