Članak

Dim iz bilećkog zatvora

18. Augusta 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao da je 1992. godine gasio dim u prostorijama starog bilećkog zatvora, u kojem je čuo da su tu bili zatvorenici.

This post is also available in: English

Svjedok Tužilaštva koji je zatražio da se njegovo ime ne objavljuje u medijima ispričao je kako je sa policijskog telefona obaviješten da je primijećen dim u prostorijama starog bilećkog zatvora.

“Ja sam istog momenta obavijestio komandira i on mi je rekao da pođem sa cisternom, te da i on dolazi”, naveo je on, pojasnivši da se stari zatvor nalazi u blizini policijske stanice.

Kada je došao do zatvora, svjedok je, kako je kazao, vidio dim, ali nije bilo vatre ili žara.

“Dim je izbijao iz tog objekta što ga zovu pritvor”, rekao je svjedok, dodavši da je pitao ima li iko unutra i neko mu je odgovorio da su tu zatvorenici.

On je na suđenju Goranu Vujoviću, Miroslavu Duki i Željku Iliću istaknuo da ne zna da li su zatvorenici bili u pritvoru, ali je razmotao crijevo i gasio.

Prema optužnici, Vujović je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Bileći, Duka komandir policije, a Ilić policajac.

Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Iliću je na teret stavljeno učešće u zlostavljanju.

Sekula Stolica, drugi svjedok Tužilaštva BiH, ispričao je da je nekoliko puta obezbjeđivao zgradu starog zatvora u kojoj su bili Bošnjaci.

“Mi smo dostavljali hranu sa vanjske strane, kroz prozor. Kada su pritvoreni i koji je broj tih lica bio, ja zaista ne znam”, rekao je Stolica, naglasivši da je jedini njegov kontakt sa zatvorenicima bio prilikom podjele hrane.

Prema njegovom iskazu, hranu zatvorenicima su donosili i članovi porodica.

Iz zatvora su oni, prema sjećanju svjedoka, pušteni krajem jeseni 1992. godine.

Pojašnjavajući šta je radio u policiji, Stolica je kazao da su to bili administrativni poslovi, među kojima je izdavanje dokumenata.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. august.

Albina Sorguč


This post is also available in: English