Članak

Smanjena kazna Milošu Panteliću

7. Augusta 2015.00:00
Apelaciono vijeće Suda BiH je za pet godina smanjilo kaznu Milošu Panteliću za zločine počinjene nad civilima iz Višegrada, osudivši ga na 15 godina zatvora.

This post is also available in: English

Vijeće je potvrdilo prvostepenu presudu kojom je Predrag Milisavljević osuđen na 20 godina, a Ljubomir Tasić je oslobođen optužbi za zločine počinjene nad civilima iz Višegrada.

“U cijelosti su odbijene kao neosnovane žalbe Tužilaštava BiH i Odbrane Predraga Milisavljevića, dok je žalba Odbrane Miloša Pantelića djelimično uvažena. U ostalom dijelu prvostepena presuda je potvrđena”, navodi se u saopćenju Suda BiH.

Tužilaštvo BiH je od Apelacionog vijeća tražilo potvrđivanje osuđujućeg dijela i obnovu suđenja za oslobađajući dio presude, dok su Odbrane iznijele suprotan prijedlog.

Prvostepenom presudom, Milisavljević i Pantelić su u oktobru 2014. bili osuđeni na po 20 godina zatvora zbog učešća u ubistvu 48 ljudi počinjenom 15. juna 1992. kod jame Paklenik (općina Sokolac).

Milisavljević je oslobođen optužbe za seksualno zlostavljanje dvojice muškaraca, a Pantelić da je učestvovao u hapšenju, mučenju i uništavanju imovine u selima oko Višegrada.

Tasić je oslobođen optužbi za učešće u prisilnom preseljenju civila s područja Višegrada 14. juna 1992. godine.

Albina Sorguč


This post is also available in: English