Članak

Skakao sa stola na čovjeka

14. Jula 2015.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Bileći, svjedok Državnog tužilaštva izjavio je da mu je Miroslav Duka slomio rebra skačući po njemu i gazeći ga u zgradi policijske stanice u tom gradu.

This post is also available in: English

Ismet Bajramović je kazao da je uhapšen 19. juna 1992. i odveden u policiju, gdje je trećeg dana premlaćivan nekoliko sati.
Bajramović je rekao da mu je Miroslav Duka donio papir i olovku da piše gdje se mogu naći muslimani, ali da on to nije mogao.
“On me je udario šakom (…) Ja sam se dva puta budio na hodniku, polijevali su me vodom. (…) Duka je bio strah i trepet. Policajci od njega nisu smjeli raditi ništa. Udarao me svačim, imao je čizme vojničke na nogama, kundakom…”, kazao je svjedok.
On je dodao da ga je i Neđo Kuljić udarao po leđima i glavi kundakom puške i drvetom od stolice koju je slomio, i na kojem su bili eskeri. Poslije ga je, kako je naveo, ponovo udarao Duka, i sve je trajalo oko četiri sata.
“Duka mi je rekao: ‘Diži se!’ Uhvatio me za kosu i udario nogom u glavu. (…) Soba je bila sva krvava. On mi je rekao da čistim krv”, kazao je svjedok, naglasivši da su mu slomljena četiri rebra i nos.
Na pitanje Dukine Odbrane da li može tvrditi da mu je optuženi slomio rebra, svjedok je bio izričit da može.
“Zato što me je on tukao kad sam ležao (…) Popne se na sto i skoči”, prisjetio se svjedok.
Duka, nekadašnji komandir policije u Bileći, optužen je s Goranom Vujovićem, bivšim načelnikom Stanice javne bezbjednosti (SJB) u tom gradu, i Željkom Ilićem, nekadašnjim policajcem.
Vujoviću i Duki na teret je stavljeno da su omogućili i organizovali zatvaranje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Bileći, gdje su zatočenici ubijani, mučeni i zlostavljani. Iliću je na teret stavljeno učešće u zlostavljanju.
S njima je bio optužen i Neđeljko Kuljić, koji je u međuvremenu preminuo.
Bajramović je rekao da je iz policije prebačen u Đački dom, gdje je tri puta priključivan na struju.
“Kroz tijelo ti prolazi struja. Ne mogu opisati taj osjećaj – kad struju pustiš kroz tijelo, ti se treseš”, kazao je svjedok, dodavši da mu je izvjesni Nosović žicom urezivao krstove po leđima.
On je rekao da je jednom, dok je bio u Đačkom domu, vidio Duku kroz prozor da puca.
“Počela je pucnjava. Mi smo se popeli na prozore, gledali prema cesti. Ja sam vidio njega, išao je i pucao iz pištolja u pravcu gdje smo mi bili (…) Mi smo polijegali na pod”, kazao je svjedok, naglasivši da su te prilike ubacivali dimne bombe ili suzavac u Dom.
Bajramović se prisjetio kada je s još jednim zatvorenikom odveden u prostoriju gdje je “Beli ležao na podu potrbuške”. U prostoriji su, kako je naveo, bili Duka i dva policajca.
“Duka je pružio ruku i pitao ‘dira li vas iko?’. ‘Uzmite ga, doći će on sebi.’ (…) Unijeli smo ga gdje smo ležali. Primijetili smo da mu je ritam disanja promijenjen. Na lijevoj strani uslikana modra čizma (…) On je umro sat poslije toga”, ispričao je Bajramović.
Nastavak suđenja zakazan je za 18. august.

Albina Sorguč


This post is also available in: English