Članak

Moćni HOS u Trnovu

14. Jula 2015.00:00
Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je na suđenju trojici optuženih za zločine počinjene u Trnovu da su Hrvatske odbrambene snage (HOS) samostalno djelovale na ovom području.

This post is also available in: English

Asim Zulić, nekadašnji uposlenik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Trnovo, opisao je HOS organizovanom i moćnom jedinicom koju je, kako je čuo, predvodio Mirko Bunoza. Kazao je i da su pripadnici HOS-a učestvovali u ubistvima srpskog stanovništva na području Trnova.

Svjedok je naveo ubistva četiri osobe srpske nacionalnosti u selu Trebečaj počinjena u ljeto 1992. godine, te da je u istraživanju tog zločina razgovarao sa lokalnim trgovcem.

“On mi je u to vrijeme rekao da je to djelo izvršila jedinica HOS-a”, kazao je Zulić.

Bunozin branilac Midhat Kočo je rekao kako 90 posto informacija koje je svjedok saznao nije istina. “To neka sud utvrdi”, odgovorio je Zulić.

Zajedno sa Bunozom, za udruženi zločinački poduhvat sa ciljem ubistava i zatvaranja civila srpske nacionalnosti na području Trnova, sudi se Edhemu Godinjaku i Medarisu Šariću.

Prema optužnici, Bunoza je bio komandant jedinica HOS-a, Godinjak načelnik policije, a Šarić komandant Teritorijalne odbrane (TO) u Trnovu.

Prema iskazu svjedoka, vojne jedinice na području Trnova formiraju se u selu Trebečaj u ljeto 1992. godine, a počele su se uređivati dolaskom Šarića.

Rekao je da TO ni policija, na čijem čelu se nalazio Edhem Godinjak, nije imala nadležnost nad HOS-om. Svjedok je naveo da su Šarić i Godinjak “imali loše međuljudske odnose”.

“Vojska je to pričala”, dodao je svjedok.

On je kazao kako u vojnim jedinicama 1992. godine nije bilo komandne hijerarhije, te je naveo primjer seoskih jedinica iz sela Šabići koje su odbijale ući u sastav TO-a.

Suđenje se nastavlja 8. septembra.

Amer Jahić


This post is also available in: English