Članak

Izjavu davao u depresivnom stanju

9. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja Dževadu Salčinu, optuženom za zločine počinjene na planini Igman, vještak sudske medicine je rekao da je pogoršanje psihičkog stanja optuženog moglo uticati na izjavu koju je dao Tužilaštvu BiH u martu 2012. godine.

This post is also available in: English

Vještak neuropsihijatar Abdulah Kučukalić je kazao da je analizirajući medicinsku dokumentaciju kolege Omera Ćemalovića i psihijatrijskog odjeljenja Regionalnog medicinskog centra “Safet Mujić” u Mostaru, uočio značajnu razliku u kliničkoj slici optuženog.

Iznoseći nalaz na poziv Odbrane, Kučukalić je objasnio da je iz Ćemalovićevih nalaza iz 2011. i 2012. utvrđena dijagnoza srednje teške depresivne epizode, koja se značajno produbila i prerasla u tešku i psihotičnu depresivnu epizodu, što je konstatovano tokom boravka optuženog na psihijatriskom odjelu u Mostaru.

Kučukalić je istakao da on nije pregledao optuženog i da se na osnovu medicinske dokumentacije ne može precizno odrediti da li je bio uračunljiv. Međutim, kako je rekao, usljed stresnih situacija došlo je do pogoršanja stanja, što je moglo uticati na sposobnost preciznog davanja izjave 21. marta 2012. godine.

Prema optužnici, Salčin je u martu 1993. ispred hotela “Mrazište” na planini Igman zatvoreniku Draganu Vukoviću odrezao gornji dio uha. On je optužen i da je u prvoj polovini 1993. u kuhinji hotela “Mrazište” na Igmanu udarao zatvorenike.

U unakrsnom ispitivanju, vještak je rekao kako je bio siguran da je optuženi u martu 2012. imao depresiju i da bi od pomoći bio videozapis izjave, kako bi se proučio izgled, govor i ponašanje optuženog.

Suđenje će se nastaviti 16. jula.

Lamija Grebo


This post is also available in: English