Članak

Najagresivniji stražar

8. Jula 2015.00:00
U nastavku suđenja Gligoru Begoviću za zločine počinjene u Bijeljini, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je stražar Gligor bio najagresivniji u Batkoviću i da je udarao njega i druge zatvorenike.

This post is also available in: English

Ismet Ferhatbegović je naveo da je u Batković prebačen iz logora u Vlasenici 28. juna 1992. godine, kada je njemu i drugim zatvorenicima rečeno da idu u razmjenu.

Prilikom ulaska u hangar u Batkoviću, kako je kazao, svi zarobljenici su prolazili kroz špalir i udarani su palicama.

“Niko nije prošao da nije dobio udarce”, kazao je Ferhatbegović i dodao da su ih po ulasku postrojili i udarali čizmama.

Od stražara je spomenuo Gligora, Veselina i Majora, navodeći da je Gligor bio najagresivniji.

“Stajao je na ulazu hangara, udarao palicama po plećkma. Niko nije mogao proći da ga ne udari. Ovaj Gligor je izveo Aliju Konjanika i sve ga udara u bradu kao da je džudista”, ispričao je svjedok.

Begoviću se sudi za učešće u premlaćivanju civila i ratnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u Batkoviću, kao i za druge zločine počinjene u tom logoru. Prema optužnici, on je bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Svjedok Ferhatbegović je govorio o premlaćivanju drugih zatočenika, te kako je čuo da su “mesar i zlatar umrli u hangaru”.

“Mi smo čuli jaukanje i udaranje. (…) Kad su ih ubacili u hangar, usne su im ispucale od te muke”, kazao je Ferhatbegović.

On je rekao da nije vidio ko ih je izveo i tukao.

Na pitanje Begovićeve Odbrane sjeća li se stražara, svjedok je odgovorio: “Evo ga, Gligor, mali crnomanjast, nosio je vojničko odjelo sivomaslinasto. Kad je tukao, imao je cipele.”

Ferhatbegović je kazao da ga poznaje, samo što je u ratu bio bio “mlađi i ljepuškastiji”.

Svjedok je potvrdio da ima problema sa sluhom i da je miješao Gligor i Igor, te da je pitao bratića kako se zove kada je davao izjavu.

Nastavak suđenja zakazan je za 15. juli.

Albina Sorguč


This post is also available in: English